Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Suplementy|Olej MCT – co to jest, jak pomaga a jak szkodzi?

Olej MCT – co to jest, jak pomaga a jak szkodzi?

Data publikacji 28.12.2021

Przeczytasz w 6 minut 194 wyświetleń

Olej MCT – co to jest, jak pomaga a jak szkodzi?

Jeśli na forum kulturystycznym poprosisz o porady na temat suplementacji sportowej, wśród odpowiedzi wiele razy przewinie się ,,olej MCT”. Co to jest, czym różni się od zwykłych tłuszczy, jakie są jego zalety i wady? Przeczytaj i świadomie zdecyduj, czy chcesz włączyć go do swojej suplementacji.

Olej MCT – co to jest i kto z niego korzysta?

Olej MCT łączy w sobie średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Jakie dokładnie? Kwasy C6, C8, C10 i C12 – kapronowy, kaprylowy, kaprynowy i laurynowy.

Olej MCT zaliczany jest do lipidów nasyconych kojarzonych jako złe tłuszcze – w tym przypadku jest jednak inaczej. Ten pozyskiwany z oleju palmowego i kokosowego tłuszcz posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia i przydatnych dla sylwetki.

Kokos to główne źródło pozyskiwania MCT. Oleje nie są dokładnie olejem kokosowym, tylko jednym z jego składników. Niemniej, tak uzyskany tłuszcz ma lekko kokosowy posmak, odczuwany przy zastosowaniu go w daniach.

Kto korzysta z jego suplementacji? Chętnie przyjmują go sportowcy na masie i redukcji oraz osoby na diecie ketogenicznej. Na czym polega dieta keto? Jest pełna tłuszczu, ale warunkiem jej prozdrowotności jest stawianie na zdrowe źródła lipidów. Również dieta sportowca powinna być bezwzględnie dobra dla organizmu. W obu jadłospisach jest miejsce na MCT – olej ten jest naprawdę pomocny.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – jak traktuje je organizm?

Tłuszcze są zbudowane z atomów węgla tworzących łańcuchy. Kwasy znajdujące się w MCT mają stosunkowo krótkie łańcuchy, na których konstrukcję składa się 6 do 10 atomów węgla. Co to oznacza dla organizmu?

Nieskomplikowana budowa chemiczna jaką mają tłuszcze MCT sprawia, że organizmowi łatwo się je przyswaja. Nie musi ich długo rozkładać. Dzięki temu MCT to szybkie źródło energii – ciało przyswaja je w podobnym tempie jak cukry proste.

Skoro tłuszcze MCT należą do nasyconych, co z ich szkodliwością? Otóż, w tym że lipidy nasycone szkodzą jest tylko pół prawdy. Dzielą się one na długołańcuchowe i właśnie średniołańcuchowe. Szkodliwe są te pierwsze – podnoszą zły cholesterol. Średniołańcuchowe są inaczej przyswajane i dzięki temu nie przyczyniają się tak bardzo do upośledzenia układu krążenia.

MCT – olej na każdy okres treningowy

Olej MCT podobnie jak inne tłuszcze jest bardzo sycący i kaloryczny. Pomaga przejeść nadwyżkę kaloryczną na masie i wytrwać w deficycie kalorycznym na redukcji. Niskotłuszczowe diety odchudzające słusznie odchodzą do lamusa – organizm potrzebuje lipidów, ale właśnie tych zdrowych, do których należy tłuszcz MCT.

Okres redukcji to ten moment, w którym MCT przyda się najbardziej. Jego sycące właściwości ograniczają apetyt – dbając o odpowiednią podaż tłuszczu przekąski będą kusiły nieco mniej.

Okazuje się także, że tłuszcze MCT przyspieszają metabolizm. Podkręcają bowiem proces termogenezy. W procesie termogenezy kalorie są przetwarzane na ciepło – olej MCT zmusza organizm, by nieco bardziej przyłożył się do pracy w tym zakresie. Jest to spowodowane tym, że tłuszcze MCT mają energię spalania dwukrotnie większą niż przy cukrach.

Sportowcy na masie często obawiają się, że nadwyżka kaloryczna skończy się w ich przypadku nabraniem tkanki tłuszczowej – tak zwanej ,,świńskiej masy”. Wymiana zwykłych olejów na szybko spalane MCT dające energię pomaga ograniczyć przyrost niechcianej oponki zasłaniającej sześciopak. Trzeba jednak, jak każdy tłuszcz, stosować go z umiarem – 1 gram wciąż ma 9 kilokalorii.

Używanie oleju MCT z głową pomaga zwiększyć wydolność treningową. To świetne paliwo dla mięśni – szybko do nich dociera i nie obciąża układu pokarmowego. Dzięki temu olejowi zapasy glikogenu w mięśniach dłużej pozostaną nietknięte. To bezpośrednio przekłada się na ilość energii podczas ćwiczeń oraz ich długość.

Po zjedzeniu nieco tłustszego posiłku często czujemy się osowiali i zaspani – to wina ciężko trawionych długołańcuchowych lipidów. Przy średniołańcuchowych ten problem nie występuje. Z powodzeniem można więc stosować MCT w posiłkach przedtreningowych.

Olej MCT – nieoczywiste zalety dla sportowców

Właściwości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych nie kończą się na podkręcaniu termogenezy, dodawaniu energii i ograniczaniu apetytu. MCT – olej ten pomaga między innymi walczącym z zaburzeniami układu pokarmowego. Problemy trawienne nie są obce sportowcom – niestety, nasza dieta nie zawsze jest tak zdrowa jak powinna być, a do tego dochodzi problem bezrefleksyjnego stosowania suplementacji…

Trzy z czterech kwasów w oleju MCT zwalczają rozwijanie się grzyba candida albicans. To grzyb naturalnie obecny w organizmie, który na co dzień nie szkodzi – co innego przy obniżonej odporności. Stres, zła dieta i inne czynniki zewnętrzne czasem doprowadzają do sytuacji, gdy bakterie probiotyczne ,,nie wyrabiają” ze zwalczaniem candidy. Konsekwencją jest swobodne namnażanie się jej i rozwój grzybicy – MCT pomaga temu zapobiec.

Olej MCT podnosi odporność organizmu poprzez wpływanie na równowagę mikroflory jelitowej. Odporność przyda się każdemu sportowcowi – organizm aktywnego fizycznie jest szczególnie narażony na infekcje za sprawą stałego poddawania go treningowym katuszom. By choroba nie zmusiła nas do zrobienia sobie wolnego od siłowni, warto pomyśleć o suplementacji MCT także z tego powodu.

Ponadto, tłuszcze MCT regulują poziom cukru we krwi. Ta właściwość przyda się nie tylko diabetykom, ale generalnie osobom z zaburzeniami metabolicznymi o różnym stopniu. A co ze zdrowymi? Dzięki regulowaniu gospodarki cukrowej MCT pomaga skorzystać z anabolicznego działania insuliny, co również w pewnym stopniu przyczynia się do nabierania suchej masy.

Co jeszcze? Nasza skóra bardzo lubi tłuszcze. Zadbanie o ich odpowiednia podaż pomoże zachować jej prawidłowe nawilżenie, sprężystość i promienność! Pamiętajmy także, że w MCT, jak w każdym tłuszczu, rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, co umożliwia przyswojenie tych mikroelementów przez organizm.

Skutki uboczne stosowania

Na chwile obecną nie stwierdzono skutków ubocznych stosowania omawianego oleju. Niemniej, badania wciąż trwają – być może z czasem okaże się, że MCT nie są aż tak dobre. Warto trzymać rękę na pulsie i śledzić nowinki dietetyczne.

Główne problemy z MCT – tak zresztą jak z białkiem, cukrami, błonnikiem i w zasadzie wszystkim w diecie – biorą się ze stosowania go w nadmiarze. Niestety, ludzie mają skłonność do zapominania, że to co zdrowe może być też kaloryczne. Na 100 gramów olej MCT dostarcza ponad 800 kalorii. Sylwetka szybko odnotuje zbyt gorliwą suplementację!

Nadmiar MCT powoduje także problemy trawienne, a jeśli konsekwentnie będziemy przesadzać, wzrośnie zły cholesterol. MCT nie jest w tej kwestii tak szkodliwe jak długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ale wciąż za duża dawka czyni go trucizną.

Olej MCT – jak używać go w kuchni?

Dzięki szybkiemu dostarczaniu energii olej MCT jest chętnie wykorzystywany na przykład jako składnik kawy kuloodpornej. Kawa kuloodporna to ulubiony napój ketogeników i wielu osób na redukcji. O co z nią chodzi? Do małej czarnej po prostu dodajemy nieco tłuszczu. Taka kawa ,,trzyma” przez wiele godzin – do obiadu nie odczuwamy głodu!

Czy na oleju MCT można smażyć? Jak najbardziej! Smażenie samo w sobie nie jest najzdrowszym procesem przyrządzania posiłków. Tym bardziej warto zmniejszyć jego szkodliwość dzięki używaniu zdrowych olejów. MCT można używać do smażenia, nawet tego intensywniejszego. Ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że potrzebuje ogromnej temperatury by zacząć wydzielać rakotwórcze związki. W tej kwestii bije na głowę wiele popularnych ,,smażaków”.

Mimo wszystko, w ,,idealnej diecie” najlepiej ze smażenia kompletnie zrezygnować. Oleju MCT można jednak wciąż używać jako składnik wielu potraw – nadaje lekko kokosowego aromatu. Nie ma co bać się eksperymentów, ale i używania go tak jak każdego innego tłuszczu w kuchni.

Olej MCT przyda się szczególnie w okresie redukcji. Zmniejsza apetyt, poprawia metabolizm i wydajność na treningu, ponadto korzystnie wpływa na odporność i reguluje poziom cukru. Warto włączyć go do diety także na masie – to po prostu zdrowe źródło niezbędnych organizmowi lipidów. Znajdzie zastosowanie w codziennej kuchni, stając się godnym następcą dla popularnych tłuszczów do smażenia.

Mogą Ci się spodobać

Suplementy na siłownię – po co opłaca się sięgnąć?

Data publikacji 15.12.2022

Przeczytasz w 11 minut 155 wyświetleń

Wybierasz się do klubu fitness, by wreszcie popracować nad sylwetką […]

Ile witaminy C dziennie? Aktualne badania i witamina C w praktyce

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 78 wyświetleń

Kwas askorbinowy od dawien dawna budzi kontrowersje wśród badaczy. Przez […]

Suplementy na wypadanie włosów i porost nowych – jakie brać?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 92 wyświetleń

Mocne, gęste włosy to niezaprzeczalny atrybut urody. Niestety, dietetyczne braki, […]

Kwasy omega -3, -6, -9 – czym się różnią i jaki suplement wybrać?

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 150 wyświetleń

O kwasach tłuszczowych, ich wpływie na mózg, serce, regenerację mięśni […]

Prebiotyki a probiotyki i synbiotyki – czym to się różni?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 142 wyświetleń

Przeciętny Kowalski wie, że probiotyki prebiotyki to coś na jelita… […]

Kreatyna w tabletkach czy w proszku – co lepsze?

Data publikacji

Przeczytasz w 3 minut 201 wyświetleń

Kreatyna – dobra, tania i bezpieczna… a jaka najlepsza? Na […]

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 245 wyświetleń

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik […]

Suplementy na sen – co Ci się przyda, gdy nie możesz zasnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 191 wyświetleń

Dobry sen jest podstawą regeneracji pomiędzy treningami, ale przede wszystkim, […]

Słodziki czy cukier – co lepsze? Czy słodzik jest zdrowy? Badania i kontrowersje

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 227 wyświetleń

Dieta bez cukru białego? Nic prostszego – na rynku żywności […]

Czy zielona herbata odchudza? Badania i praktyka

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 156 wyświetleń

Zielona herbata na odchudzanie to zdecydowanie najpopularniejszy dietetyczny wspomagacz. Jej […]

Piperyna na odchudzanie. Brać czy nie? Badania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 143 wyświetleń

Piperyna – właściwości tego związku dały mu stałe miejsce w […]

Niedobór witamin – jak sprawdzić czy Cię dotyczy?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 176 wyświetleń

Niedobory witamin i minerałów czasem dotyczą nawet osób, które odżywiają […]

Suplementy na zmęczenie – co może się przydać, gdy masz DOŚĆ?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 227 wyświetleń

Intensywny tryb życia, treningi do ostatniego tchu, stres i niedosypianie […]

Błonnik witalny – po co i jak go stosować na co dzień?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 534 wyświetleń

Błonnik witalny to jeden z najpopularniejszych naturalnych suplementów diety. Dostaniesz […]

Odżywka białkowa – co daje, a czego nie? Komu się przyda?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 955 wyświetleń

Odżywka białkowa – co daje stosowanie tego typu suplementów? Mimo […]

Suplementacja na redukcję – co wybrać? Poradnik

Data publikacji

Przeczytasz w 12 minut 273 wyświetleń

Masa zrobiona? Czas na redukcję! Ten okres kształtowania sylwetki można […]

Co na zakwasy po siłowni? 10 sposobów, by szybciej się pozbierać

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 1166 wyświetleń

Treningi nóg tak ostre, że rozważasz przeprowadzkę na parter? Trening […]

Jakie suplementy na masę wybrać? Poradnik

Data publikacji

Przeczytasz w 12 minut 331 wyświetleń

Wchodzisz do sklepu z odżywkami i widzisz… suplementy. Na masę, […]

Kre-alkalyn – lepszy od monohydratu, czy tylko droższy?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 144 wyświetleń

Kreatyna – skuteczna, bezpieczna i tania… lub wcale nie tania. […]

Spirulina, chlorella, mieszanka – co najlepsze?

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 208 wyświetleń

Suplementacja algami nie traci na popularności. Nic dziwnego – jest […]

Żelatyna na stawy dla sportowców – czy galaretki na stawy naprawdę działają?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 435 wyświetleń

Żelatyna na stawy? Co to za pomysł?! Cóż – wcale […]

Kwas D-asparaginowy DAA – czy jego suplementacja coś daje?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 182 wyświetleń

DAA to suplement, o którym w ostatnich latach mówi się […]

Kawa, guarana czy kofeina syntetyczna – co pobudza najlepiej?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 218 wyświetleń

Solidna porcja kofeiny niejednemu już uratowała trening. Nie powinno się […]

Jakie białko dla alergików? Bezpieczne białko bez laktozy, mleka i glutenu

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 134 wyświetleń

Postępująca technologia żywności sprawia, że suplementacja białkiem jest dostępna dla […]

Jakie białko roślinne wybrać zamiast serwatki? Najlepsze wegańskie odżywki białkowe

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 174 wyświetleń

Weganie i osoby uczulone na białka mleka nie muszą się […]

Koenzym Q10 a sport i zdrowie – właściwości, rola, suplementacja

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 199 wyświetleń

Koenzym Q10 – na co pomaga? Na pewno kojarzysz go […]

Betaina – co to jest, co daje i jak ją stosować?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 189 wyświetleń

Betaina nie należy do popularnych suplementów – być może jeszcze […]

Blokery węglowodanów i blokery wchłaniania tłuszczu – czy działają?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 195 wyświetleń

Gdy już zaczynasz godzić się ze straszną prawdą – żaden […]

Cytrulina czy arginina – co da lepszy efekt podczas treningu siłowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 329 wyświetleń

Cytrulina i arginina to naturalne, bezpieczne prekursory tlenku azotu, pomagające […]

Berberyna – działanie, potencjalne korzyści i sens stosowania

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 135 wyświetleń

Kontynuujemy poszukiwanie idealnych suplementów – słyszałeś o berberynie? Jeśli interesuje […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się