Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji 15.11.2022

Przeczytasz w 7 minut 417 wyświetleń

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie trzeba sięgać po suplementy, bo naturalne probiotyki znajdziesz w każdym sklepie. Ba – idziemy o zakład, że część probiotycznych produktów spożywczych leży właśnie w Twojej lodówce. Jakie warto włączyć do diety już  od dzisiaj? Przeczytaj!

Po co włączyć do diety naturalne probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy – kultury bakterii, obecnych w jelitach. Dostarczenie ich z pożywieniem wzbogaca Twoją armię dobrych bakterii.

Dieta bogata w naturalne probiotyki sprzyja trawieniu, poprawia odporność, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i samopoczucie psychiczne. A w dodatku… produkty pełne probiotyków są bardzo smaczne!

Przekonaliśmy Cię? To przejdźmy do listy 10-ciu najlepszych produktów, dostarczających miliardy bakterii probiotycznych!

1 – kapusta kiszona

Zacznijmy od produktu, którego smaku nie da się pomylić z niczym innym. Kiszonki to doskonałe źródło bakterii probiotycznych. Niska kaloryczność (18-25 kcal na 100 gramów) i przystępna cena, wyrazisty smak, powszechna dostępność – jedz kiszoną kapustę ile dusza zapragnie.

naturalne probiotyki na jelita - kapusta kiszona
Najlepsza kapusta kiszona to ta domowa – naturalne probiotyki, bogaty smak i żadnego cukru.

Zwróć uwagę na skład gotowych surówek. Niektóre kiszonkowe surówki mają w sobie zdecydowanie za dużo cukru względem potrzeb… Im większy procent czystej kapusty kiszonej, tym lepiej. Postaw słoik (lub otworzony woreczek) kiszonki na drzwiach od lodówki i dodawaj ją do wytrawnych obiadów, a Twoim jelitom nie zabraknie dobrych bakterii.

2 – ogórki kiszone

A obok słoja z kapustą – słoik ogórków.

Ogórki kiszone również powstają w wyniku procesu fermentacji. To bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za ich charakterystyczny smak – te same bakterie znajdują się w jelitach. Kiszone ogórki mają jeszcze niższą kaloryczność, niż kapusta (11-13 kcal na 100 gramów). Potraktuj je jako zdrowe, fit-przekąski na redukcję i chrup bez wyrzutów – z korzyścią dla jelit.

burger  z ogórkiem kiszonym
Co powiesz na domowego burgera drobiowego z pokrojonym ogórkim kiszonym?

Uwaga – ogórki konserwowe to nie ogórki kiszone. Ogórki konserwowe są znacznie słodsze, bez mocno kwaśnego posmaku. Przygotowuje się je bez fermentowania, tylko z octem i przyprawami. Marynaty do ogórków konserwowych są z reguły pełne cukru, więc za przyjemny smak płacimy wyższą kalorycznością i przede wszystkim, brakiem probiotycznych właściwości ogórków kiszonych.

3 – jogurt naturalny

Spośród produktów spożywczych, wyjątkowym bogactwem bakterii probiotycznych wyróżnia się naturalny jogurt. To źródło pełnowartościowego białka i wielofunkcyjny element jadłospisu. Czytaj skład – prawdziwy jogurt naturalny zawiera tylko mleko, bez żadnych zagęstników, mleka w proszku, stabilizatorów ani poprawiaczy smaku.

deser bogaty w neturalne probiotyki na jelita
Deser a’la Monte z granolą – 2/3 jogurtu naturalnego, 1/3 jogurtu naturalnego z domieszką kakao.

Z jogurtu naturalnego można zrobić desery, wytrawne dipy, koktajle, potraktować go jako zamiennik mleka do płatków, polać nim świeże owoce, przyrządzić domowe lody, zastąpić majonez w sałatce jarzynowej… Pasują do makro na redukcji, oraz na masie. W kuchni z jogurtami w roli głównej, ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

4 – kefir

Kefir to niedoceniony kolega jogurtu naturalnego. Lubi go zdecydowanie mniej osób… a szkoda, bo kefiry to produkty pełne naturalnych probiotyków, które dobrze spisują się w kuchni.

letni chłodnik z botwinki na kefirze
Chłodnik z botwiny na kefirze – orzeźwiający i bogaty w naturalne probiotyki.

Kefiry dobrze smakują ze świeżym pieczywem posmarowanym miodem i dżemem – swoją kwaskowatością przełamują mocny smak słodyczy. Można go użyć zamiast mleka do ciasta na placki – będzie gęstsze. W lecie, koniecznie spróbuj koktajli i wytrawnych zup-chłodników na bazie kefiru. Orzeźwią jak kubeł zimnej wody.

5 – sery… ale nie wszystkie

Najbogatsze w naturalne probiotyki na jelita są sery z mleka niepasteryzowanego. Należy do nich na przykład oryginalny parmezan. Trzeba go sprowadzać z zagranicy, bo w Polsce dostaniesz tylko wyroby mleczne pasteryzowane. 

Pasteryzacja zabija złe bakterie i wirusy, ale, niestety, również te dobre.

Bakterie probiotyczne znajdziesz także w cheddarze, goudzie, mozzarelli (zwłaszcza mozzarelli zmleka bawolego) i niektórych serkach wiejskich wzbogaconych żywymi kulturami bakterii. Mleko pasteryzowane zawiera niewiele probiotycznych organizmów w porównaniu z niepasteryzowanym, ale i tak warto włączyć sery do diety, bo wciąż są ich wartościowym źródłem.

smażona mozzarella w panierce
Mozzarella obtoczona w przyprawach.

Sery nie muszą być wysokokaloryczne. Na rynku znajdziesz mozzarellę w wersji light oraz odtłuszczone sery żółte – ratunek na redukcji. Trzeba też zauważyć, że probiotyczne bakterie to nie wszystko – sery obfitują w wapń oraz białko.

6 – kimchi

Czas na coś egzotycznego!

Kiedy tylko będziesz miał w pobliżu koreańską restaurację, wstąp i skosztuj tradycyjnego kimchi – fermentowanych warzyw. Podstawą jest kiszona kapusta pekińska oraz rzepa. Kimchi dopełnia papryka, marchew cebula i czosnek. Zależnie od preferencji, można do niego dodać inne warzywa. 

Koreańskie kimchi - naturalne probiotyki na jelita
Kimchi może i nie wygląda zbyt apetycznie… ale warto je polubić za wnętrze!

Dzięki złożonej kompozycji, kimchi nie jest typową kiszona kapustą, a prawdziwą bombą smaku, obfitującą w naturalne probiotyki. Kimchi w każdym miejscu smakuje inaczej, a intensywność kwasowości zależy od czasu fermentacji. Zmieści się w makro nawet na ostrej redukcji – dostarcza 30-40 kcal na 100 gramów. Zazwyczaj podaje się je z gotowanym ryżem.

7 – pasta miso

Przenosimy się do sąsiadów Koreańczyków.

Miso to japońska pasta ze sfermetowanej soi. Przygotowuje się ją z użyciem soli, zbóż i specjalnego grzyba o nazwie koji – właśnie ten grzybek sprawia, że w paście rozwijają się dobre bakterie.

japońska pasta ze sfermentowanej soi miso
Pasta miso – wyrazista smakowo i bogata w dobre bakterie.

Jak robi się taką pastę? Ugotowane ziarna soi zostają zmielone, wymieszane z solą, zbożem i grzybkiem, a następnie pasta leżakuje nawet przez 5 lat. Długość fermentacji miso wpływa na smak – za każdym razem pasta smakuje nieco inaczej. 

A do czego używać miso? Jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych oraz zupy o tej samej nazwie. Warto skosztować – oryginalne miso bez problemu kupisz w sklepach internetowych i hipermarketach. 

8 – kombucha

Kombucha to napój, który po brzegi wypełniają probiotyki. Fermentowana herbata przybyła do Europy z Japonii i od llat  wyłącznie zyskuje na popularności. Powstaje dzięki grzybkowi scoby (zwany też grzybem herbacianym), na bazie dowolnej herbaty posłodzonej wybranym cukrem.

grzybek scoby do kombuchy
Kombucha wygląda jak zwykła herbata. Jej magia kryje się w grzybku scoby.

Smaku kombuchy nie sposób z czymkolwiek porównać. Na szczęście, bez problemu dostaniesz ją w Polsce. Im krótszy, bardziej naturalny skład bez smakowych dodatków, tym lepiej. A jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kombucha zawiera tylko naturalne probiotyki – zero sztucznych urozmaiceń – możesz przygotować ją samodzielnie

9 – ocet jabłkowy

Wracamy na swojskie podwórko.

Ocet jabłkowy – kolejny naturalny probiotyk, który możesz włączyć do diety po wizycie w najbliższym sklepie. Wykorzystuj go do marynat, sałatek, sosów i domowych past. Koniecznie rozcieńcz przed spożyciem, bo czysty ocet jabłkowy jest bardzo silny.

Po ocet jabłkowy warto sięgnąć także w celu pielęgnacji skóry… ale to już inna historia.

naturalne probiotyki na jelita - ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy przyda sie w każdej kuchni.

Według zespołu Raquel Urtasun (2020 rok), ocet może wspomagać dietę redukcyjną. Ocet z jabłek przeciwdziała otyłości, poprawia wrażliwość na glukozę i zapobiega stłuszczeniu wątroby. Oczywiście, na redukcji nie zastąpi starego, dobrego deficytu kalorycznego… ale zawsze to jakaś pomoc!

10 – czekolada?!

Tak – ale nie zwykła czekolada, a specjalna czekolada probiotyczna. Na rynku znajdziesz wiele produktów, do których dodano naturalne probiotyki na jelita. Wśród nich jest także szeroki wybór słodkości. Czekolada to w końcu łakoć na bazie mleka, a to stworzyło producentom spore pole do popisu.

Szczególnie interesujące smakowo są czekolady na bazie kefiru. A o tym, co można zrobić z czekoladą, z pewnością nie trzeba mówić… Na jednym paseczku się nie skończy – zwłaszcza, że przecież jesz ją dla zdrowia, prawda?


Naturalne probiotyki na jelita dostaniesz w każdym sklepie spożywczym. Oprócz tradycyjnych jogurtów i kiszonek, skosztuj japońskiej pasty ze sfermentowanej soi, kombuchy, koreańskiego kimchi oraz wyjątkowej czekolady probiotycznej. Ty będziesz się świetnie bawił testując nowe smaki, a Twoja mikroflora jelitowa… ucieszy się jeszcze bardziej!

Bibliografia:

Terpou A, Papadaki A, Lappa IK, Kachrimanidou V, Bosnea LA, Kopsahelis N. Probiotics in Food Systems: Significance and Emerging Strategies Towards Improved Viability and Delivery of Enhanced Beneficial Value. Nutrients. 2019 Jul 13;11(7):1591. doi: 10.3390/nu11071591. PMID: 31337060; PMCID: PMC6683253.

Akarca G, Yildirim G. Effects of the probiotic bacteria on the quality properties of mozzarella cheese produced from different milk. J Food Sci Technol. 2022 Sep;59(9):3408-3418. doi: 10.1007/s13197-021-05324-w. Epub 2021 Nov 30. PMID: 35875239; PMCID: PMC9304467.

Park KY, Jeong JK, Lee YE, Daily JW 3rd. Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food. J Med Food. 2014 Jan;17(1):6-20. doi: 10.1089/jmf.2013.3083. PMID: 24456350.

Urtasun R, Díaz-Gómez J, Araña M, Pajares MJ, Oneca M, Torre P, Jiménez M, Munilla G, Barajas M, Encío I. A Combination of Apple Vinegar Drink with Bacillus coagulans Ameliorates High Fat Diet-Induced Body Weight Gain, Insulin Resistance and Hepatic Steatosis. Nutrients. 2020 Aug 19;12(9):2504. doi: 10.3390/nu12092504. PMID: 32825073; PMCID: PMC7551919.

Mogą Ci się spodobać

Aplikacje do liczenia kalorii – test 4 najpopularniejszych w 2023 roku

Data publikacji 07.06.2023

Przeczytasz w 11 minut 284 wyświetleń

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 300 wyświetleń

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 140 wyświetleń

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 78 wyświetleń

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 249 wyświetleń

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 240 wyświetleń

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 246 wyświetleń

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 1531 wyświetleń

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 244 wyświetleń

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

Shake białkowy – 10 przepisów bez odżywki [POLICZONE MAKRO]

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 801 wyświetleń

Shake białkowy to najprostszy sposób, by szybko, bez zapychania żołądka, […]

Ujemne kalorie – piękne, ale czy prawdziwe?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 195 wyświetleń

W długiej historii dietetyki, wiele produktów spożywczych reklamowało się jako […]

Ile wapnia dziennie jeść na mocne kości?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 226 wyświetleń

Wapń to podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i zębów. Właśnie […]

Dieta po świętach – jak dojść do siebie przed Sylwestrem?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 245 wyświetleń

Miałaś nie objadać się w Boże Narodzenie, a wyszło jak […]

Dieta w święta – jak oszczędzić kalorie? 8 metod by nie przytyć

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 168 wyświetleń

Dieta idzie Ci już całkiem nieźle. Liczysz kalorie, kilka centymetrów […]

Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Czy można na surowo?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 388 wyświetleń

Wiele się mówi o tym, że płatki owsiane pomagają schudnąć. […]

Śniadanie bez węglowodanów – czy jest lepsze od węglowodanowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 292 wyświetleń

Sporo się mówi o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek […]

Produkty o wysokim IG – co jeść rozsądnie, by nie mieć wahań cukru?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 187 wyświetleń

Dłuższe uczucie sytości, brak napadów apetytu, profilaktyka zaburzeń metabolicznych – […]

Produkty z niskim IG – co jeść, by utrzymać cukier w normie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 89 wyświetleń

Masz problem z nagłymi napadami apetytu? Jako podstawę diety, wprowadź […]

Jak zmotywować się do diety? 10 porad dla jedzących byle jak

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 217 wyświetleń

Pierwsze skojarzenie ze słowem dieta to oczywiście odchudzanie. Jednakże, w […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jak wygląda? 10 prostych zasad jedzenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 254 wyświetleń

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest prostsza, niż mogłoby się […]

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 152 wyświetleń

O IG słyszał chyba każdy, ale mało kto dokładnie zdaje […]

Dieta keto – co jeść, by była skuteczna i zdrowa? 

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 251 wyświetleń

Dieta keto – co jeść, żeby przejście na nią pomogło […]

Dieta ketogenna – dla kogo jest odpowiednia?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 318 wyświetleń

Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć […]

Ile kalorii ma owsianka na mleku i na wodzie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 577 wyświetleń

Kiedy nie wiadomo, co zjeść, to najlepiej zjeść owsiankę. Różnica […]

Na czym polega dieta keto? Wyjaśnienia od A do Z i badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 452 wyświetleń

O diecie ketogenicznej słyszeli nawet ci, którzy tematy dietetyczne omijają […]

Ile tłuszczu na redukcji? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1084 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 266 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 362 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 418 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 387 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close