Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data aktualizacji 15.11.2022

Przeczytasz w 7 minut

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie trzeba sięgać po suplementy, bo naturalne probiotyki znajdziesz w każdym sklepie. Ba – idziemy o zakład, że część probiotycznych produktów spożywczych leży właśnie w Twojej lodówce. Jakie warto włączyć do diety już  od dzisiaj? Przeczytaj!

Po co włączyć do diety naturalne probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy – kultury bakterii, obecnych w jelitach. Dostarczenie ich z pożywieniem wzbogaca Twoją armię dobrych bakterii.

Dieta bogata w naturalne probiotyki sprzyja trawieniu, poprawia odporność, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i samopoczucie psychiczne. A w dodatku… produkty pełne probiotyków są bardzo smaczne!

Przekonaliśmy Cię? To przejdźmy do listy 10-ciu najlepszych produktów, dostarczających miliardy bakterii probiotycznych!

1 – kapusta kiszona

Zacznijmy od produktu, którego smaku nie da się pomylić z niczym innym. Kiszonki to doskonałe źródło bakterii probiotycznych. Niska kaloryczność (18-25 kcal na 100 gramów) i przystępna cena, wyrazisty smak, powszechna dostępność – jedz kiszoną kapustę ile dusza zapragnie.

naturalne probiotyki na jelita - kapusta kiszona
Najlepsza kapusta kiszona to ta domowa – naturalne probiotyki, bogaty smak i żadnego cukru.

Zwróć uwagę na skład gotowych surówek. Niektóre kiszonkowe surówki mają w sobie zdecydowanie za dużo cukru względem potrzeb… Im większy procent czystej kapusty kiszonej, tym lepiej. Postaw słoik (lub otworzony woreczek) kiszonki na drzwiach od lodówki i dodawaj ją do wytrawnych obiadów, a Twoim jelitom nie zabraknie dobrych bakterii.

2 – ogórki kiszone

A obok słoja z kapustą – słoik ogórków.

Ogórki kiszone również powstają w wyniku procesu fermentacji. To bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za ich charakterystyczny smak – te same bakterie znajdują się w jelitach. Kiszone ogórki mają jeszcze niższą kaloryczność, niż kapusta (11-13 kcal na 100 gramów). Potraktuj je jako zdrowe, fit-przekąski na redukcję i chrup bez wyrzutów – z korzyścią dla jelit.

burger  z ogórkiem kiszonym
Co powiesz na domowego burgera drobiowego z pokrojonym ogórkim kiszonym?

Uwaga – ogórki konserwowe to nie ogórki kiszone. Ogórki konserwowe są znacznie słodsze, bez mocno kwaśnego posmaku. Przygotowuje się je bez fermentowania, tylko z octem i przyprawami. Marynaty do ogórków konserwowych są z reguły pełne cukru, więc za przyjemny smak płacimy wyższą kalorycznością i przede wszystkim, brakiem probiotycznych właściwości ogórków kiszonych.

3 – jogurt naturalny

Spośród produktów spożywczych, wyjątkowym bogactwem bakterii probiotycznych wyróżnia się naturalny jogurt. To źródło pełnowartościowego białka i wielofunkcyjny element jadłospisu. Czytaj skład – prawdziwy jogurt naturalny zawiera tylko mleko, bez żadnych zagęstników, mleka w proszku, stabilizatorów ani poprawiaczy smaku.

deser bogaty w neturalne probiotyki na jelita
Deser a’la Monte z granolą – 2/3 jogurtu naturalnego, 1/3 jogurtu naturalnego z domieszką kakao.

Z jogurtu naturalnego można zrobić desery, wytrawne dipy, koktajle, potraktować go jako zamiennik mleka do płatków, polać nim świeże owoce, przyrządzić domowe lody, zastąpić majonez w sałatce jarzynowej… Pasują do makro na redukcji, oraz na masie. W kuchni z jogurtami w roli głównej, ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

4 – kefir

Kefir to niedoceniony kolega jogurtu naturalnego. Lubi go zdecydowanie mniej osób… a szkoda, bo kefiry to produkty pełne naturalnych probiotyków, które dobrze spisują się w kuchni.

letni chłodnik z botwinki na kefirze
Chłodnik z botwiny na kefirze – orzeźwiający i bogaty w naturalne probiotyki.

Kefiry dobrze smakują ze świeżym pieczywem posmarowanym miodem i dżemem – swoją kwaskowatością przełamują mocny smak słodyczy. Można go użyć zamiast mleka do ciasta na placki – będzie gęstsze. W lecie, koniecznie spróbuj koktajli i wytrawnych zup-chłodników na bazie kefiru. Orzeźwią jak kubeł zimnej wody.

5 – sery… ale nie wszystkie

Najbogatsze w naturalne probiotyki na jelita są sery z mleka niepasteryzowanego. Należy do nich na przykład oryginalny parmezan. Trzeba go sprowadzać z zagranicy, bo w Polsce dostaniesz tylko wyroby mleczne pasteryzowane. 

Pasteryzacja zabija złe bakterie i wirusy, ale, niestety, również te dobre.

Bakterie probiotyczne znajdziesz także w cheddarze, goudzie, mozzarelli (zwłaszcza mozzarelli zmleka bawolego) i niektórych serkach wiejskich wzbogaconych żywymi kulturami bakterii. Mleko pasteryzowane zawiera niewiele probiotycznych organizmów w porównaniu z niepasteryzowanym, ale i tak warto włączyć sery do diety, bo wciąż są ich wartościowym źródłem.

smażona mozzarella w panierce
Mozzarella obtoczona w przyprawach.

Sery nie muszą być wysokokaloryczne. Na rynku znajdziesz mozzarellę w wersji light oraz odtłuszczone sery żółte – ratunek na redukcji. Trzeba też zauważyć, że probiotyczne bakterie to nie wszystko – sery obfitują w wapń oraz białko.

6 – kimchi

Czas na coś egzotycznego!

Kiedy tylko będziesz miał w pobliżu koreańską restaurację, wstąp i skosztuj tradycyjnego kimchi – fermentowanych warzyw. Podstawą jest kiszona kapusta pekińska oraz rzepa. Kimchi dopełnia papryka, marchew cebula i czosnek. Zależnie od preferencji, można do niego dodać inne warzywa. 

Koreańskie kimchi - naturalne probiotyki na jelita
Kimchi może i nie wygląda zbyt apetycznie… ale warto je polubić za wnętrze!

Dzięki złożonej kompozycji, kimchi nie jest typową kiszona kapustą, a prawdziwą bombą smaku, obfitującą w naturalne probiotyki. Kimchi w każdym miejscu smakuje inaczej, a intensywność kwasowości zależy od czasu fermentacji. Zmieści się w makro nawet na ostrej redukcji – dostarcza 30-40 kcal na 100 gramów. Zazwyczaj podaje się je z gotowanym ryżem.

7 – pasta miso

Przenosimy się do sąsiadów Koreańczyków.

Miso to japońska pasta ze sfermetowanej soi. Przygotowuje się ją z użyciem soli, zbóż i specjalnego grzyba o nazwie koji – właśnie ten grzybek sprawia, że w paście rozwijają się dobre bakterie.

japońska pasta ze sfermentowanej soi miso
Pasta miso – wyrazista smakowo i bogata w dobre bakterie.

Jak robi się taką pastę? Ugotowane ziarna soi zostają zmielone, wymieszane z solą, zbożem i grzybkiem, a następnie pasta leżakuje nawet przez 5 lat. Długość fermentacji miso wpływa na smak – za każdym razem pasta smakuje nieco inaczej. 

A do czego używać miso? Jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych oraz zupy o tej samej nazwie. Warto skosztować – oryginalne miso bez problemu kupisz w sklepach internetowych i hipermarketach. 

8 – kombucha

Kombucha to napój, który po brzegi wypełniają probiotyki. Fermentowana herbata przybyła do Europy z Japonii i od llat  wyłącznie zyskuje na popularności. Powstaje dzięki grzybkowi scoby (zwany też grzybem herbacianym), na bazie dowolnej herbaty posłodzonej wybranym cukrem.

grzybek scoby do kombuchy
Kombucha wygląda jak zwykła herbata. Jej magia kryje się w grzybku scoby.

Smaku kombuchy nie sposób z czymkolwiek porównać. Na szczęście, bez problemu dostaniesz ją w Polsce. Im krótszy, bardziej naturalny skład bez smakowych dodatków, tym lepiej. A jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kombucha zawiera tylko naturalne probiotyki – zero sztucznych urozmaiceń – możesz przygotować ją samodzielnie

9 – ocet jabłkowy

Wracamy na swojskie podwórko.

Ocet jabłkowy – kolejny naturalny probiotyk, który możesz włączyć do diety po wizycie w najbliższym sklepie. Wykorzystuj go do marynat, sałatek, sosów i domowych past. Koniecznie rozcieńcz przed spożyciem, bo czysty ocet jabłkowy jest bardzo silny.

Po ocet jabłkowy warto sięgnąć także w celu pielęgnacji skóry… ale to już inna historia.

naturalne probiotyki na jelita - ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy przyda sie w każdej kuchni.

Według zespołu Raquel Urtasun (2020 rok), ocet może wspomagać dietę redukcyjną. Ocet z jabłek przeciwdziała otyłości, poprawia wrażliwość na glukozę i zapobiega stłuszczeniu wątroby. Oczywiście, na redukcji nie zastąpi starego, dobrego deficytu kalorycznego… ale zawsze to jakaś pomoc!

10 – czekolada?!

Tak – ale nie zwykła czekolada, a specjalna czekolada probiotyczna. Na rynku znajdziesz wiele produktów, do których dodano naturalne probiotyki na jelita. Wśród nich jest także szeroki wybór słodkości. Czekolada to w końcu łakoć na bazie mleka, a to stworzyło producentom spore pole do popisu.

Szczególnie interesujące smakowo są czekolady na bazie kefiru. A o tym, co można zrobić z czekoladą, z pewnością nie trzeba mówić… Na jednym paseczku się nie skończy – zwłaszcza, że przecież jesz ją dla zdrowia, prawda?


Naturalne probiotyki na jelita dostaniesz w każdym sklepie spożywczym. Oprócz tradycyjnych jogurtów i kiszonek, skosztuj japońskiej pasty ze sfermentowanej soi, kombuchy, koreańskiego kimchi oraz wyjątkowej czekolady probiotycznej. Ty będziesz się świetnie bawił testując nowe smaki, a Twoja mikroflora jelitowa… ucieszy się jeszcze bardziej!

Bibliografia:

Terpou A, Papadaki A, Lappa IK, Kachrimanidou V, Bosnea LA, Kopsahelis N. Probiotics in Food Systems: Significance and Emerging Strategies Towards Improved Viability and Delivery of Enhanced Beneficial Value. Nutrients. 2019 Jul 13;11(7):1591. doi: 10.3390/nu11071591. PMID: 31337060; PMCID: PMC6683253.

Akarca G, Yildirim G. Effects of the probiotic bacteria on the quality properties of mozzarella cheese produced from different milk. J Food Sci Technol. 2022 Sep;59(9):3408-3418. doi: 10.1007/s13197-021-05324-w. Epub 2021 Nov 30. PMID: 35875239; PMCID: PMC9304467.

Park KY, Jeong JK, Lee YE, Daily JW 3rd. Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food. J Med Food. 2014 Jan;17(1):6-20. doi: 10.1089/jmf.2013.3083. PMID: 24456350.

Urtasun R, Díaz-Gómez J, Araña M, Pajares MJ, Oneca M, Torre P, Jiménez M, Munilla G, Barajas M, Encío I. A Combination of Apple Vinegar Drink with Bacillus coagulans Ameliorates High Fat Diet-Induced Body Weight Gain, Insulin Resistance and Hepatic Steatosis. Nutrients. 2020 Aug 19;12(9):2504. doi: 10.3390/nu12092504. PMID: 32825073; PMCID: PMC7551919.

Mogą Ci się spodobać

Ile białka ma kurczak? Pierś, udka, skrzydełka

Data aktualizacji 16.05.2024

Przeczytasz w 4 minut

Nie istnieje bardziej kulturystyczne danie, niż kurczak z ryżem. Na […]

Zalety i wady kuracji oczyszczających

Data aktualizacji 28.03.2024

Przeczytasz w 4 minut

Od lat moda na zdrowe odżywianie przewija się przez nasze […]

Co zrobić z białek? 15 propozycji

Data aktualizacji 08.02.2024

Przeczytasz w 13 minut

Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je […]

Aplikacje do liczenia kalorii – 6 najlepszych propozycji

Data aktualizacji 01.02.2024

Przeczytasz w 18 minut

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Fitatu – praktyczny poradnik korzystania. Poznaj aplikację od A do Z

Data aktualizacji 11.01.2024

Przeczytasz w 14 minut

Fitatu to aplikacja do liczenia kalorii i makroskładników, która obecnie […]

Czy czekolada jest zdrowa? Gorzka i inne – cała prawda!

Data aktualizacji 04.01.2024

Przeczytasz w 9 minut

Czy czekolada jest zdrowa? To kwestia bardziej kontrowersyjna, niż mogłoby […]

Dieta paleo od A do Z. Czy takie jedzenie ma sens?

Data aktualizacji 28.11.2023

Przeczytasz w 10 minut

Dieta paleo należy do najpopularniejszych styli odżywiania w ostatnich latach. […]

Co jeść na śniadanie, by było zdrowe, smaczne i sycące? Poradnik

Data aktualizacji 21.11.2023

Przeczytasz w 9 minut

Co jeść na śniadanie, by dobrze zacząć dzień i dodać […]

Czy gluten jest szkodliwy? Przeczytaj zanim wykluczysz go z diety!

Data aktualizacji 19.10.2023

Przeczytasz w 8 minut

Czy gluten jest szkodliwy – to pytanie od kilku lat […]

Zdrowe przekąski na wieczór filmowy – 11 banalnie prostych propozycji

Data aktualizacji 25.09.2023

Przeczytasz w 7 minut

Zdrowe przekąski na wieczór, by przy ulubionych filmach zajadać się […]

Metabolizm – co to i co warto o nim wiedzieć? Poznaj swoje ciało!

Data aktualizacji 22.09.2023

Przeczytasz w 12 minut

Metabolizm – co to takiego? O metabolizmie, tudzież przemianie materii, […]

Co zrobić z awokado? 10 zdrowych smakowitych pomysłów

Data aktualizacji 15.09.2023

Przeczytasz w 8 minut

Co zrobić z awokado, by w pełni zrozumieć popularność tego […]

Jedzenie późnym wieczorem – czy wolno, czy tuczy? Badania i praktyka

Data aktualizacji 14.09.2023

Przeczytasz w 10 minut

Jedzenie późnym wieczorem jeszcze kilka lat temu było kategorycznie zakazane. […]

Czy ziemniaki tuczą? A może wręcz przeciwnie? Cała prawda!

Data aktualizacji 07.09.2023

Przeczytasz w 7 minut

Czy ziemniaki tuczą – to pytanie zadaje sobie każdy miłośnik […]

Źródła wapnia – 10 najlepszych. Jak wkomponować je do diety?

Data aktualizacji 28.08.2023

Przeczytasz w 7 minut

Pij mleko, będziesz wielki  – tak przed laty zachęcano dzieci […]

Dieta dla mężczyzn – zasady. Obalamy mity!

Data aktualizacji 23.08.2023

Przeczytasz w 10 minut

Dieta dla mężczyzn ma wpływ nie tylko na sylwetkę. To, […]

Co pić żeby schudnąć? Nie tylko wodę! Lista odchudzających napojów

Data aktualizacji 10.08.2023

Przeczytasz w 12 minut

Co pić, żeby schudnąć, czuć się świetnie i zdrowo? Mimo […]

Czy alkohol tuczy? Cała prawda

Data aktualizacji 08.08.2023

Przeczytasz w 9 minut

Czy alkohol tuczy – to pytanie spędza sen z powiek […]

Co jeść żeby przytyć? Produkty, potrawy i przykładowe jadłospisy

Data aktualizacji 25.07.2023

Przeczytasz w 13 minut

Co jeść, żeby przytyć skutecznie i zdrowo – to pytanie […]

Jak schudnąć bez diet i liczenia kalorii? Zmień te 13 rzeczy!

Data aktualizacji 21.07.2023

Przeczytasz w 11 minut

Jak schudnąć bez diet, zamieszania z liczeniem kalorii, drastycznych restrykcji […]

Jak przestać podjadać? 12 metod ratujących Twoją dietę

Data aktualizacji 04.07.2023

Przeczytasz w 8 minut

Jak przestać podjadać, gdy już zmobilizujesz się do przejścia na […]

Co jeść w upał? Wyjaśnienie i 10 pomysłów na obiad na upalne dni

Data aktualizacji 29.06.2023

Przeczytasz w 9 minut

Co jeść w upał, czy czuć się lekko mimo wysokiej […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data aktualizacji 23.05.2023

Przeczytasz w 6 minut

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data aktualizacji 22.05.2023

Przeczytasz w 8 minut

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data aktualizacji 11.05.2023

Przeczytasz w 11 minut

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data aktualizacji 13.01.2023

Przeczytasz w 10 minut

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data aktualizacji 04.01.2023

Przeczytasz w 4 minut

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data aktualizacji 04.01.2023

Przeczytasz w 6 minut

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data aktualizacji 29.12.2022

Przeczytasz w 6 minut

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data aktualizacji 23.12.2022

Przeczytasz w 6 minut

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close