Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Data publikacji 04.04.2022

Przeczytasz w 4 minut 159 wyświetleń

Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Najlepsze jest to co świeże, z własnego ogródka, zjedzone na surowo – a wszyscy wiedzą, jak jest w praktyce! Sezonowość warzyw i owoców oraz po prostu wygoda przygotowania skłaniają nas do sięgania po mrożone źródła witamin. No właśnie… Mrożonki – czy są zdrowe? Czy takie źródła są cokolwiek warte dla naszego organizmu? Wyjaśnijmy to raz na zawsze! 

Mrożenie a witamina C

Witamina C jest w swej naturze wrażliwa na czynniki zewnętrzne. Bardzo szkodzi jej światło i wahania temperatur – czy w ,,zimną stronę” też?

Tak – warzywa i owoce poddane mrożeniu, po wzięciu pod lupę przez badaczy okazują się mieć mniej witaminy C niż ich świeże odpowiedniki. Co ciekawe, wygląda na to, że im niższa temperatura przechowywania, tym mniejsza utrata kwasu askorbinowego. 

Witamina szczególnie cierpi, gdy przed zamrożeniem owoce i warzywa poddano blanszowaniu – zanurzeniu we wrzątku, co jest katorgą dla witaminy C. Tak robi się z większością dostępnych w marketach mrożonych warzyw i owoców. Jeśli więc chodzi o witaminę C, spodziewaj się, że ubytek w Twoich warzywach na patelnię będzie sięgał przynajmniej 15-20%.

witamina c w jabłkach
Witaminę C zawsze możesz ,,dobić” owocami, dostępnymi przez cały rok!

Im dłuższe przechowywanie, tym większy spadek witaminy C. W miarę możliwości, mrożonki też zjadaj od razu!

Mrożonki – czy są zdrowe? Zawartość innych witamin

Dotarliśmy do interesującego badania z 2017 roku – testom poddano 8 roślin: marchew, brokuły, szpinak, jagody, groszek, fasolę, kukurydzę i truskawki. Chłodny eksperyment wykazał, że na mrożeniu najbardziej cierpi beta-karoten, a ogólny udział witamin zmniejsza się nieznacznie. W niektórych przypadkach był wręcz wyższy

Na spadki witamin wpływa nie tyle proces mrożenia, co wszystko co go poprzedza. Transport, wysoka temperatura w magazynie, dostęp światła, mycie w zbyt ciepłej wodzie – samo mrożenie ma tutaj niewielki udział.

A teraz najważniejsze – potencjalne wahania ilości witamin w mrożonkach nie są na tyle duże, by musieć się nimi martwić. Okazuje się, że to świeże warzywa szybciej tracą wartości odżywcze, niż te prawidłowo zamrożone i przechowywane zgodnie z normami. 

Mrożonki – czy są zdrowe? Tak – to godny zamiennik świeżych warzyw i owoców, a nie tylko ,,lepsze to niż nic”. Sięgaj po nie śmiało, urozmaicaj dietę mrożonymi źródłami witamin i nie martw się, że to produkty w jakimś stopniu przetworzone. 

Mrożonki – czy zdrowe? Na to uważaj!

Najlepiej byłoby, gdybyś sam składował zapasy mrożonych warzyw i owoców, w gigantycznej chłodni z temperaturą przynajmniej -18 stopni… Warto w lecie zamrozić sobie trochę jagód i truskawek, żeby poza sezonem mieć co dodawać do owsianki!

mrożone jeżyny zdjęcie
Mrożonki? Najlepiej mieć swoje – rób zapasy w sezonie! Tylko wtedy masz pewność że były właściwie przechowywane.

Co natomiast ze sklepowymi mrożonkami? 

Wybierając mrożone warzywa na obiad zwróć uwagę na konsystencję produktu. Owoce ani warzywa nie mogą być zbite w wielką kulę (nie dotyczy rozdrobnionego szpinaku), co często zdarza się w marketach. To świadczy o tym, że w międzyczasie uległy rozmrożeniu – utraciły więcej wartości i stały się świetną pożywką dla drobnoustrojów. 

Pilnuj, żeby nie rozmroziły się w drodze do domu – warto wziąć na zakupy torbę termiczną. Nie zamrażaj ponownie! Przyniesione do domu mrożonki skonsumuj względnie szybko, żebyś nie zapomniał o nich na długie miesiące.

W hipermarketach często widzimy stoiska, na których warzywa i owoce mrożone są na wagę – to gorsza opcja niż paczkowane mrożonki. Stały dostęp światła i wahania temperatury (otwieranie i zamykanie wieka) nie pomaga witaminom, szczególnie witaminie C.

Mrożonki – czy są zdrowe? Mrożone warzywa i owoce zachowują większość witamin, a stratami przy mrożeniu nie trzeba się martwić od strony zjadacza! Odpowiadają za nie głównie procesy poprzedzające zamrożenie i wcale nie są tak duże, żeby skreślać mrożone produkty z listy wartych uwagi. Zapomnij o starych mitach – mrożone jest w porządku! 

Jak gotować warzywa, żeby zachować witaminy? Przeczytaj tutaj: https://e-figura.pl/jak-gotowac-warzywa-aby-zachowaly-maksimum-witamin/

Bibliografia:

Kwaśniewska-Karolak I., Wpływ zamrażalniczego przechowywania na zawartość witaminy C i wybrane cechy fizykochemiczne papryki słodkiej (Capsicum Annuum L.,),  ,,ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2017, 24, 1 (110), s. 112 – 125.

Jasińska M. C., Zmiana zawartości witaminy C w niektórych owocach i warzywach pod wpływem przechowywania w niskiej temperaturze, ,,Roczniki PZH”, 1959, t. X, nr I.

Nursal Tosun B., Yucecan S., Influence of Home Freezing and Storage on Vitamin C Contents of Some Vegetables, May 2007, Pakistan Journal of Nutrition 6(5).

Bouzari A. i inni, Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage, ,,Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2015, 63, s. 957−962.

Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2017.

Hallmann E. W., Porównanie wartości odżywczej oraz zawartości związków biologicznie czynnych w wybranych warzywach z rodziny psiankowatych (Solanaceae) z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej z uwzględnieniem elementów przetwórstwa, autoreferat, SGGW, 2013. 

Mogą Ci się spodobać

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data publikacji 23.05.2023

Przeczytasz w 6 minut 293 wyświetleń

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 90 wyświetleń

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 67 wyświetleń

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 241 wyświetleń

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 235 wyświetleń

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 240 wyświetleń

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 1382 wyświetleń

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 238 wyświetleń

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

Shake białkowy – 10 przepisów bez odżywki [POLICZONE MAKRO]

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 740 wyświetleń

Shake białkowy to najprostszy sposób, by szybko, bez zapychania żołądka, […]

Ujemne kalorie – piękne, ale czy prawdziwe?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 184 wyświetleń

W długiej historii dietetyki, wiele produktów spożywczych reklamowało się jako […]

Ile wapnia dziennie jeść na mocne kości?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 219 wyświetleń

Wapń to podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i zębów. Właśnie […]

Dieta po świętach – jak dojść do siebie przed Sylwestrem?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 239 wyświetleń

Miałaś nie objadać się w Boże Narodzenie, a wyszło jak […]

Dieta w święta – jak oszczędzić kalorie? 8 metod by nie przytyć

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 164 wyświetleń

Dieta idzie Ci już całkiem nieźle. Liczysz kalorie, kilka centymetrów […]

Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Czy można na surowo?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 367 wyświetleń

Wiele się mówi o tym, że płatki owsiane pomagają schudnąć. […]

Śniadanie bez węglowodanów – czy jest lepsze od węglowodanowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 281 wyświetleń

Sporo się mówi o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek […]

Produkty o wysokim IG – co jeść rozsądnie, by nie mieć wahań cukru?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 183 wyświetleń

Dłuższe uczucie sytości, brak napadów apetytu, profilaktyka zaburzeń metabolicznych – […]

Produkty z niskim IG – co jeść, by utrzymać cukier w normie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 85 wyświetleń

Masz problem z nagłymi napadami apetytu? Jako podstawę diety, wprowadź […]

Jak zmotywować się do diety? 10 porad dla jedzących byle jak

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 213 wyświetleń

Pierwsze skojarzenie ze słowem dieta to oczywiście odchudzanie. Jednakże, w […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jak wygląda? 10 prostych zasad jedzenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 246 wyświetleń

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest prostsza, niż mogłoby się […]

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 147 wyświetleń

O IG słyszał chyba każdy, ale mało kto dokładnie zdaje […]

Dieta keto – co jeść, by była skuteczna i zdrowa? 

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 246 wyświetleń

Dieta keto – co jeść, żeby przejście na nią pomogło […]

Dieta ketogenna – dla kogo jest odpowiednia?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 310 wyświetleń

Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć […]

Ile kalorii ma owsianka na mleku i na wodzie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 560 wyświetleń

Kiedy nie wiadomo, co zjeść, to najlepiej zjeść owsiankę. Różnica […]

Na czym polega dieta keto? Wyjaśnienia od A do Z i badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 443 wyświetleń

O diecie ketogenicznej słyszeli nawet ci, którzy tematy dietetyczne omijają […]

Ile tłuszczu na redukcji? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1038 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 258 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 353 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 404 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 380 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 366 wyświetleń

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close