Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Data publikacji 31.10.2022

Przeczytasz w 6 minut 412 wyświetleń

Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je do lodówki i przy najbliższej okazji wykorzystaj w posiłku Przetestuj jedną z naszych inspiracji na to, co zrobić z białek, oprócz bezy – na wytrawnie, na słodko, na śniadanie, obiad i przekąskę do pracy. Nic się nie zmarnuje!

Do wykonania przepisów bazujących na białkach jaj możesz wykorzystać białko kurze w butelce. To pasteryzowane białko jajeczne w bardzo wygodnej formie, bez żółtek. Dostaniesz je w internetowych fit-sklepach.

1 – Omlet na słodko

Co zrobić z białek oprócz  bezy? Omlet to druga pod względem popularności, szybka i prosta propozycja. Wystarczy dodać do białek mąki, proszku budyniowego, zmielonych płatków owsianych lub odżywki białkowej, by wyczarować puszysty, proteinowy omlet.

Radzimy dołożyć całe jajko z żółtkiem, bo dzięki temu omlet będzie smaczniejszy i bardziej sycący. Białka ubij na sztywno mikserem, wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej i posłódź erytrytolem. Lekko natłuść patelnię. Smaż na wolnym ogniu, pod przykryciem. 

co można zrobić z białek jaj omlet na słodko
Tłuszcz się przyda – jeśli nie z żółtek, to z orzechów!

Kiedy omlet będzie upieczony, dodaj na wierzch owoce – u nas najlepiej smakuje z brzoskwiniami w syropie. Przyda się również garśc orzechów – źródła zdrowego tłuszczu

Omlet z białek nie od razu wychodzi – smaż cierpliwie, dopóki całkiem nie zetnie się od spodu, bo bardzo łatwo go rozwalić!

2 – Omlet cesarski!

…a kiedy już rozwali Ci się pierwszy omlet, udaj, że tak miało być!

Omlet cesarski to austriacki deser, który z powodzeniem możesz serwować sobie na śniadania lub posiłki po treningu. To po prostu porwany omlet. Podaj go ze świeżymi owocami i miodem.

omlet cesarski z wiśniami
Okazuje się, ze omlet po rozwaleniu nabiera szlachetności!

Smakuje tak samo dobrze, jak piękny okrąglutki placek! Nazwa wzięła się stąd, że ten typ deseru należał do ulubionych dac cesarza austriackiego Franciszka Józefa.

3 – Frittata

Najprostsze wytrawne danie z białek jaj – frittata to podpieczone warzywa, zalane lekko ubitym białkiem z przyprawami. Bardzo dobre na szybkie śniadanie bez węglowodanów.

Jakich warzyw użyć? Obowiązkowo cebuli – nada wyrazistości – papryki i pomidorów. Z powodzeniem możesz użyć do frittaty każdych warzyw, które lubisz, a nawet dodać do niej szynki lub kiełbasy.

co zrobić z białkami jajek frittata
Danie kuchni włoskiej – jest bardzo proste w przygotowaniu, co charakterystyczne dla tego regionu.

Frittata na samych białkach jaj to kapitalny pomysł na redukcję. Ma dużą objętość, masę błonnika i białka. Sprawdza się na dietach niskowęglowodanowych oraz na śniadania białkowo-tłuszczowe. Najlepiej smakuje na świeżo – odgrzewana to już nie to samo – więc poprzedniego dnia przygotuj tylko warzywa.

4 – Placki owsiano-białkowe

Te placuszki to w zasadzie… owsianka zapieczona z białkiem i sodą oczyszczoną. Na 50 gramów płatków owsianych (pół szklanki) ugotuj, wystudź, dodaj 2-4 białek. Dosłodź erytrytolem lub miodem. Wymieszaj, rozgrzej odrobine oleju na patelni i nakładaj placki chochelką. Smaż z obu stron do zarumienienia.

owsiano-białkowe placki z owocami
Świeże owoce to najlepsze towarzystwo owsianych placków.

Placuszki owsiano-białkowe fantastycznie sprawdzają się na śniadanie do pracy. Smakują wybornie także na zimno. Płatki owsiane to węglowodany złożone, a białko podbija sytość posiłku. Nie musisz się obawiać, że wkrótce po posiłku będziesz ponownie głodny.

5 – Białkowy majonez

Majonez to jeden wielki tłuszcz? Ten tradycyjny tak – ale nie ten zrobiony z białek jaj, w domowym zaciszu! Surowe białka jaj należy wymieszać z olejem, dodać musztardy, soli i pieprzu

co można zrobić z białek jaj majonez
Co można zrobić z białek jaj? Superłatwy majonez w nowym wydaniu!

Uwaga – do majonezu użyj białek pasteryzowanych, czyli białka jaj w butelce. Surowych białek prosto z jajka nie należy jeść, bo można łatwo zarazić się salmonellą. Jeśli szukasz pomysłu na to, co zrobić z białkami jajek pozostałymi po gotowaniu, pozostań przy przepisach z patelni.

Oczywiście, taki fit-majonez nie będzie smakował równie wybornie, co pełnotłusty… ale też jest dobry! 

6 – Japońskie pancakes

Japońskie fluffy pancakes to najbardziej puszyste placki na świecie! Potrzebujesz do nich mleka, mąki, roztopionego masła, proszku do pieczenia (nie zapomnij o nim!), słodzidła i oczywiście białek ubitych na sztywno. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać – powoli, by piana nie opadła.

japońskie pancakes białkowe puszyste
Wyglądają jak chmurka, a smakują jeszcze lepiej!

Patelnię natłuść i połóż na niej metalowe foremki do ciastek. Kiedy foremki się rozgrzeją, ostrożnie wypełnij je ciastem. Smaż pod przykryciem, na wolnym ogniu.

Podobnie jak omlet – japońskie pankejki nie od razu wychodzą. Trzeba mieć odrobinę wprawy i cierpliwości!

7 – Ciasteczka kokosowe

Kolejna inspiracja w stylu tak proste, a tak dobre!

Do robienia domowych kokosanek potrzebujesz w sumie 3 składników:

  • – białek ubitych na sztywno,
  • – wiórków kokosowych,
  • – słodzidła – cukru, erytrytolu, ksylitolu bądź stewii. 

ciasteczka kokosowe z białek jaj
Kokosanki – do zdrowego pochrupania.

Opcjonalnie, dodaj aromat spożywczy (nam najbardziej smakuje z aromatem białej czekolady lub miodowym). Możesz polać gotowe ciastka rozpuszczoną gorzką czekoladą – chwila przyjemności będzie jeszcze lepsza!

Składniki trzeba ostrożnie połączyć (bez szkody dla piany) i wyłożyć na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut, w trybie góra-dół.

Zabierz kokosanki do pracy i chrup do kawy bez wyrzutów sumienia. Białkowe ciastka, pełne zdrowego tłuszczu, nasycą Cię lepiej, niż wszystkie inne słodycze. 

8 – Wytrawne gofry cukiniowo-białkowe

Pomysł idealny na sezon wiosenno-letni – żaden kawałek cukinii się u Ciebie nie zmarnuje.

Ciasto na gofry cukiniowo-białkowe robi się bardzo podobnie, jak zwykłe. Potrzebujesz:

  • mąki,
  • proszku do pieczenia
  • oleju
  • mleka
  • – soli.

Opcjonalnie, dodaj do ciasta drobno posiekanego szpinaku – warzyw nigdy dość, więc wykorzystaj kolejna okazję do przemycenia ich w posiłku. Radzimy także dołożyć żółtko – takim gofrem najesz się na obiad.

co zrobić z białek oprócz bezy wytrawny gofr
Na śniadanie, na obiad, do pracy…

Cukinię zetrzyj na drobno i dokładnie odsącz. Białka ubij na sztywno. Dokładnie (i ostrożnie) wymieszaj składniki, przełóż na kilka minut do rozgrzanej gofrownicy. Podawaj z szynką i ulubionym dipem – na przykład białkowym majonezem z punktu 5.

9 – Schabowe!

Nie, nie żaden wegetariański zamiennik.

Tradycyjna panierka do kotleta schabowego to żółtko, mąka i bułka tarta. Mało kto wie jednak, że do panierowania doskonale nadaje się także białko! Przepis? Najprostszy – klasycznie obtoczonego kotleta obłóż ubitymi na sztywno białkami i smaż jak zwykle.

kotlet schabowy obtoczony w pianie z białek
Niby zwykły schabowy… a jednak!

Kiedy następnym razem po panierowaniu zostanie Ci kilka wolnych białek jaj, już wiesz co z nim zrobić – nic się nie zmarnuje!

10 – Cokolwiek!

Są takie dni, gdy po prostu nie chce nam się kombinować, a makro musi się zgadzać!

Białko jaj da się wykorzystać wykorzystać w zasadzie w każdym przepisie. Najprościej, w tych wytrawnych, gdzie nie ryzykujesz, że japońskie pancakes nie wyrosną, a kokosanki zamienią się w papkę. 

makaron z białkiem i groszkiem
Jeśli miewasz problemy z dobiciem białka w diecie, zaopatrz się w białko jaj w płynie i dodawaj… gdzie popadnie!

Jeśli masz pod ręką kilka wolnych białek i nie wiesz co z nimi zrobić, upiecz je z makaronem, wbij do ryżu, zapiecz z kaszą lub chlebem. Termiczna obróbkę białek możesz przeprowadzić nawet w mikrofalówce – na najbardziej leniwe dni, kiedy nie chce Ci się nawet myć patelni.


Co zrobić z białek oprócz bezy? Teraz na pewno nie zabraknie Ci inspiracji! A gdy nie chce Ci sie myslec nad tym, jakie danie dzisiaj przyrządzić…  to nie myśl! Wbij białko do makaronu, podgrzej na patelni i zajadaj póki gorące – odgrzewane białko jaj nigdy nie smakuje tak dobrze, jak świeżo przyrządzone.

Mogą Ci się spodobać

Aplikacje do liczenia kalorii – test 4 najpopularniejszych w 2023 roku

Data publikacji 07.06.2023

Przeczytasz w 11 minut 288 wyświetleń

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 302 wyświetleń

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 141 wyświetleń

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 80 wyświetleń

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 250 wyświetleń

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 241 wyświetleń

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 248 wyświetleń

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 1539 wyświetleń

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 247 wyświetleń

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

Shake białkowy – 10 przepisów bez odżywki [POLICZONE MAKRO]

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 804 wyświetleń

Shake białkowy to najprostszy sposób, by szybko, bez zapychania żołądka, […]

Ujemne kalorie – piękne, ale czy prawdziwe?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 197 wyświetleń

W długiej historii dietetyki, wiele produktów spożywczych reklamowało się jako […]

Ile wapnia dziennie jeść na mocne kości?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 228 wyświetleń

Wapń to podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i zębów. Właśnie […]

Dieta po świętach – jak dojść do siebie przed Sylwestrem?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 246 wyświetleń

Miałaś nie objadać się w Boże Narodzenie, a wyszło jak […]

Dieta w święta – jak oszczędzić kalorie? 8 metod by nie przytyć

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 171 wyświetleń

Dieta idzie Ci już całkiem nieźle. Liczysz kalorie, kilka centymetrów […]

Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Czy można na surowo?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 392 wyświetleń

Wiele się mówi o tym, że płatki owsiane pomagają schudnąć. […]

Śniadanie bez węglowodanów – czy jest lepsze od węglowodanowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 294 wyświetleń

Sporo się mówi o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek […]

Produkty o wysokim IG – co jeść rozsądnie, by nie mieć wahań cukru?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 189 wyświetleń

Dłuższe uczucie sytości, brak napadów apetytu, profilaktyka zaburzeń metabolicznych – […]

Produkty z niskim IG – co jeść, by utrzymać cukier w normie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 91 wyświetleń

Masz problem z nagłymi napadami apetytu? Jako podstawę diety, wprowadź […]

Jak zmotywować się do diety? 10 porad dla jedzących byle jak

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 219 wyświetleń

Pierwsze skojarzenie ze słowem dieta to oczywiście odchudzanie. Jednakże, w […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jak wygląda? 10 prostych zasad jedzenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 256 wyświetleń

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest prostsza, niż mogłoby się […]

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 153 wyświetleń

O IG słyszał chyba każdy, ale mało kto dokładnie zdaje […]

Dieta keto – co jeść, by była skuteczna i zdrowa? 

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 253 wyświetleń

Dieta keto – co jeść, żeby przejście na nią pomogło […]

Dieta ketogenna – dla kogo jest odpowiednia?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 320 wyświetleń

Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć […]

Ile kalorii ma owsianka na mleku i na wodzie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 578 wyświetleń

Kiedy nie wiadomo, co zjeść, to najlepiej zjeść owsiankę. Różnica […]

Na czym polega dieta keto? Wyjaśnienia od A do Z i badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 454 wyświetleń

O diecie ketogenicznej słyszeli nawet ci, którzy tematy dietetyczne omijają […]

Ile tłuszczu na redukcji? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1088 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 269 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 362 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 421 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 388 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close