Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je do lodówki i przy najbliższej okazji wykorzystaj w posiłku Przetestuj jedną z naszych inspiracji na to, co zrobić z białek, oprócz bezy – na wytrawnie, na słodko, na śniadanie, obiad i przekąskę do pracy. Nic się nie zmarnuje!
Do wykonania przepisów bazujących na białkach jaj możesz wykorzystać białko kurze w butelce. To pasteryzowane białko jajeczne w bardzo wygodnej formie, bez żółtek. Dostaniesz je w internetowych fit-sklepach.
1 – Omlet na słodko
Co zrobić z białek oprócz bezy? Omlet to druga pod względem popularności, szybka i prosta propozycja. Wystarczy dodać do białek mąki, proszku budyniowego, zmielonych płatków owsianych lub odżywki białkowej, by wyczarować puszysty, proteinowy omlet.
Radzimy dołożyć całe jajko z żółtkiem, bo dzięki temu omlet będzie smaczniejszy i bardziej sycący. Białka ubij na sztywno mikserem, wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej i posłódź erytrytolem. Lekko natłuść patelnię. Smaż na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Kiedy omlet będzie upieczony, dodaj na wierzch owoce – u nas najlepiej smakuje z brzoskwiniami w syropie. Przyda się również garśc orzechów – źródła zdrowego tłuszczu.
Omlet z białek nie od razu wychodzi – smaż cierpliwie, dopóki całkiem nie zetnie się od spodu, bo bardzo łatwo go rozwalić!
2 – Omlet cesarski!
…a kiedy już rozwali Ci się pierwszy omlet, udaj, że tak miało być!
Omlet cesarski to austriacki deser, który z powodzeniem możesz serwować sobie na śniadania lub posiłki po treningu. To po prostu porwany omlet. Podaj go ze świeżymi owocami i miodem.

Smakuje tak samo dobrze, jak piękny okrąglutki placek! Nazwa wzięła się stąd, że ten typ deseru należał do ulubionych dac cesarza austriackiego Franciszka Józefa.
3 – Frittata
Najprostsze wytrawne danie z białek jaj – frittata to podpieczone warzywa, zalane lekko ubitym białkiem z przyprawami. Bardzo dobre na szybkie śniadanie bez węglowodanów.
Jakich warzyw użyć? Obowiązkowo cebuli – nada wyrazistości – papryki i pomidorów. Z powodzeniem możesz użyć do frittaty każdych warzyw, które lubisz, a nawet dodać do niej szynki lub kiełbasy.

Frittata na samych białkach jaj to kapitalny pomysł na redukcję. Ma dużą objętość, masę błonnika i białka. Sprawdza się na dietach niskowęglowodanowych oraz na śniadania białkowo-tłuszczowe. Najlepiej smakuje na świeżo – odgrzewana to już nie to samo – więc poprzedniego dnia przygotuj tylko warzywa.
4 – Placki owsiano-białkowe
Te placuszki to w zasadzie… owsianka zapieczona z białkiem i sodą oczyszczoną. Na 50 gramów płatków owsianych (pół szklanki) ugotuj, wystudź, dodaj 2-4 białek. Dosłodź erytrytolem lub miodem. Wymieszaj, rozgrzej odrobine oleju na patelni i nakładaj placki chochelką. Smaż z obu stron do zarumienienia.

Placuszki owsiano-białkowe fantastycznie sprawdzają się na śniadanie do pracy. Smakują wybornie także na zimno. Płatki owsiane to węglowodany złożone, a białko podbija sytość posiłku. Nie musisz się obawiać, że wkrótce po posiłku będziesz ponownie głodny.
5 – Białkowy majonez
Majonez to jeden wielki tłuszcz? Ten tradycyjny tak – ale nie ten zrobiony z białek jaj, w domowym zaciszu! Surowe białka jaj należy wymieszać z olejem, dodać musztardy, soli i pieprzu.

Uwaga – do majonezu użyj białek pasteryzowanych, czyli białka jaj w butelce. Surowych białek prosto z jajka nie należy jeść, bo można łatwo zarazić się salmonellą. Jeśli szukasz pomysłu na to, co zrobić z białkami jajek pozostałymi po gotowaniu, pozostań przy przepisach z patelni.
Oczywiście, taki fit-majonez nie będzie smakował równie wybornie, co pełnotłusty… ale też jest dobry!
6 – Japońskie pancakes
Japońskie fluffy pancakes to najbardziej puszyste placki na świecie! Potrzebujesz do nich mleka, mąki, roztopionego masła, proszku do pieczenia (nie zapomnij o nim!), słodzidła i oczywiście białek ubitych na sztywno. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać – powoli, by piana nie opadła.

Patelnię natłuść i połóż na niej metalowe foremki do ciastek. Kiedy foremki się rozgrzeją, ostrożnie wypełnij je ciastem. Smaż pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Podobnie jak omlet – japońskie pankejki nie od razu wychodzą. Trzeba mieć odrobinę wprawy i cierpliwości!
7 – Ciasteczka kokosowe
Kolejna inspiracja w stylu tak proste, a tak dobre!
Do robienia domowych kokosanek potrzebujesz w sumie 3 składników:
- – białek ubitych na sztywno,
- – wiórków kokosowych,
- – słodzidła – cukru, erytrytolu, ksylitolu bądź stewii.

Opcjonalnie, dodaj aromat spożywczy (nam najbardziej smakuje z aromatem białej czekolady lub miodowym). Możesz polać gotowe ciastka rozpuszczoną gorzką czekoladą – chwila przyjemności będzie jeszcze lepsza!
Składniki trzeba ostrożnie połączyć (bez szkody dla piany) i wyłożyć na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut, w trybie góra-dół.
Zabierz kokosanki do pracy i chrup do kawy bez wyrzutów sumienia. Białkowe ciastka, pełne zdrowego tłuszczu, nasycą Cię lepiej, niż wszystkie inne słodycze.
8 – Wytrawne gofry cukiniowo-białkowe
Pomysł idealny na sezon wiosenno-letni – żaden kawałek cukinii się u Ciebie nie zmarnuje.
Ciasto na gofry cukiniowo-białkowe robi się bardzo podobnie, jak zwykłe. Potrzebujesz:
- – mąki,
- – proszku do pieczenia
- – oleju
- – mleka
- – soli.
Opcjonalnie, dodaj do ciasta drobno posiekanego szpinaku – warzyw nigdy dość, więc wykorzystaj kolejna okazję do przemycenia ich w posiłku. Radzimy także dołożyć żółtko – takim gofrem najesz się na obiad.

Cukinię zetrzyj na drobno i dokładnie odsącz. Białka ubij na sztywno. Dokładnie (i ostrożnie) wymieszaj składniki, przełóż na kilka minut do rozgrzanej gofrownicy. Podawaj z szynką i ulubionym dipem – na przykład białkowym majonezem z punktu 5.
9 – Schabowe!
Nie, nie żaden wegetariański zamiennik.
Tradycyjna panierka do kotleta schabowego to żółtko, mąka i bułka tarta. Mało kto wie jednak, że do panierowania doskonale nadaje się także białko! Przepis? Najprostszy – klasycznie obtoczonego kotleta obłóż ubitymi na sztywno białkami i smaż jak zwykle.

Kiedy następnym razem po panierowaniu zostanie Ci kilka wolnych białek jaj, już wiesz co z nim zrobić – nic się nie zmarnuje!
10 – Cokolwiek!
Są takie dni, gdy po prostu nie chce nam się kombinować, a makro musi się zgadzać!
Białko jaj da się wykorzystać wykorzystać w zasadzie w każdym przepisie. Najprościej, w tych wytrawnych, gdzie nie ryzykujesz, że japońskie pancakes nie wyrosną, a kokosanki zamienią się w papkę.

Jeśli masz pod ręką kilka wolnych białek i nie wiesz co z nimi zrobić, upiecz je z makaronem, wbij do ryżu, zapiecz z kaszą lub chlebem. Termiczna obróbkę białek możesz przeprowadzić nawet w mikrofalówce – na najbardziej leniwe dni, kiedy nie chce Ci się nawet myć patelni.
Co zrobić z białek oprócz bezy? Teraz na pewno nie zabraknie Ci inspiracji! A gdy nie chce Ci sie myslec nad tym, jakie danie dzisiaj przyrządzić… to nie myśl! Wbij białko do makaronu, podgrzej na patelni i zajadaj póki gorące – odgrzewane białko jaj nigdy nie smakuje tak dobrze, jak świeżo przyrządzone.