Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Jak w łatwy sposób kontrolować makroskładniki?

Jak w łatwy sposób kontrolować makroskładniki?

Data publikacji 25.02.2021

Przeczytasz w 5 minut 598 wyświetleń

Jak w łatwy sposób kontrolować makroskładniki?

Od znakomitej listy nisko węglowodanowych przepisów Twojego przyjaciela po doskonale przygotowane wysokobiałkowe obiady Twojego współpracownika – osoby będące na diecie z różnych względów powinny zwracać uwagę na makroskładniki w posiłkach. Ale oprócz ich roli w najnowszych trendach żywieniowych, co tak naprawdę wiesz o makroskładnikach? Niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć, zbudować masę mięśniową, czy po prostu zdrowiej się odżywiać, w tym artykule dowiesz się jak skutecznie stać się mistrzem odżywiania, tak byś mógł bez problemu kontrolować makroskładniki w swojej diecie.

Makroskładniki w diecie

Mówiąc najprościej, „makro” (makroskładniki) to kluczowe składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Są tylko trzy makroskładniki do zapamiętania i prawdopodobnie już o nich słyszałeś: tłuszcz, białko i węglowodany. Twój organizm otrzymuje bardzo potrzebne kalorie z makroskładników znajdujących się w posiłkach, które po zjedzeniu dodają Ci energii.

Łatwo jest faworyzować jeden makroskładnik i oczerniać pozostałe, ale w rzeczywistości każde z nich mają zarówno zalety, jak i wady. Chociaż różnice między „dobrym” i „złym” składnikiem żywieniowym mogą wydawać się w teorii skomplikowane, w rzeczywistości jednak stanie się to całkiem proste, kiedy będziesz wiedział, czego szukać na etykiecie z wartościami odżywczymi wybieranego produktu.

Odczytywanie etykiety wartości odżywczych

Nie ma czegoś takiego jak uniwersalne zapotrzebowanie dla wszystkich, jeśli chodzi o proporcje makroskładników. Podczas gdy Twój przyjaciel może odnieść korzyść ze spożywania 45% węglowodanów, 20% tłuszczu i 35% białka, Tobie z kolei będzie odpowiadać zupełnie innym rozkład makro. Skąd więc wiadomo, ile gramów zdrowych tłuszczów, węglowodanów bogatych w błonnik i chudego białka powinno zapełnić twój talerz?

Poznanie unikalnej wartości każdego makra jest kluczowym elementem planowania i przestrzegania zdrowej diety. Wszystko zaczyna się od zrozumienia etykiet żywieniowych. Pomyśl o etykiecie jak o szkolnej ściągawce z wartości odżywczej spożywczego produktu.

  • Chcesz zastosować dietę nisko węglowodanową? Etykieta wartości odżywczych może pomóc Ci dowiedzieć się, czy otrzymujesz wystarczającą ilość błonnika.
  • Stosujesz dietę o ograniczonej kaloryczności? Etykieta może pomóc w obliczeniu wielkości porcji, dzięki czemu możesz odzyskać kontrolę porcji i ostatecznie zrzucić ostatnie dwa kilogramy.

zapotrzebowanie na makroskładniki
Jednostka kalorii

Oczywiście masz świadomość tego, że jeśli będziesz więcej jeść, dodasz w ten sposób nieco zbędnych centymetrów do swojej talii. Ale kalorie to znacznie więcej niż tylko waga. Kalorie (1 kcal = 1000 cal.) to jednostka miary, taka jak centymetr lub łyżeczka, która określa ilość energii w jedzeniu i napojach. Kalorie w rzeczywistości poprawiają metabolizm, łącząc się z tlenem, aby uwolnić energię potrzebną organizmowi do funkcjonowania.

Chociaż liczenie kalorii może pomóc w utracie wagi, sama wiedza o tym nie dostarcza wszystkich informacji potrzebnych do dobrego odżywiania. Musisz zrozumieć wartość kalorii, aby wiedzieć, dlaczego żywność oznaczona jako „niskokaloryczna” nie zawsze jest właściwym wyborem.

Tłuszcz – Twoje nowe paliwo

Przeminęło niskotłuszczowe szaleństwo lat 80-tych i 90-tych. Obecność w Twojej diecie takich składników jak: awokado, orzechy czy sera jest istotna. Twoje ciało wykorzystuje tłuszcz jako energię, ale ten makroskładnik oferuje o wiele więcej korzyści niż tylko to. Czy wiesz, że tłuszcz utrzymuje w dobrej kondycji twoje włosy oraz wpływa na elastyczność skóry? Albo, że twój organizm może wchłonąć tylko niektóre niezbędne składniki odżywcze, kiedy zostaną połączone z tłuszczem?

Brzmi świetnie – tylko czy jedzenie tłuszczu nie spowoduje, że będziesz tyć? Krótka odpowiedź: nie, o ile spożywasz tłuszcze z umiarem w ramach zbilansowanej diety. Ile tłuszczu dziennie jeść? Między 20 a 30% kaloryczności diety powinny wypełniać właśnie tłuszcze.

Jednak i to nie daje zielonego światła, aby od dziś kupować boczek na kilogramy. Niektóre rodzaje tłuszczów warto jeść częściej niż inne, dlatego warto zastąpić tłuszcze nasycone i trans odżywczymi tłuszczami nienasyconymi, aby ograniczyć apetyt, utrzymać zdrowe serce i wspomóc odchudzanie.

makroskładniki w produktach

Jesz białko?

Pierwsze pozytywne rzeczy, które przychodzą na myśl, kiedy myślisz o białku, to ogromne, ukształtowane bicepsy i efektowny zarys mięśni brzucha. Jasne, makro budujące mięśnie może pomóc ci osiągnąć korzyści na siłowni, ale tych jest o wiele więcej. Białko jest tak naprawdę budulcem życia.

Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych. Jego dostarczanie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stanowią blisko 20% masy ciała człowieka będąc najważniejszym składnikiem budowy organizmów żywych. W skład białek wszystkich organizmów żywych wchodzi głównie 20 aminokwasów. To one odpowiadają za regulację cyklu snu, wzmocnienie układu odpornościowego, a nawet za mocne włosy i paznokcie, oraz wiele innych ważnych funkcji. Co więcej, białko może pomóc Ci uzyskać – i pozostać – szczupłym, utrzymując uczucie sytości na dłużej i wpłynąć na spowolnienie złego wpływu „natury” na starzejące się mięśnie.

Z węglowodanami lub bez nich

Czy w ostatnim czasie zaopatrzyłeś się w ryż z kalafiora i zrezygnowałeś ze swojego ukochanego niedzielne śniadania z dodatkiem chrupiącego świeżego pieczywa? Można odnieść wrażenie, że węglowodany stały się ostatnio dietetycznym złoczyńcą. I prawdą jest, że rafinowane węglowodany mogą zniweczyć twoje wysiłki związane ze zdrowym odżywianiem. Węglowodany proste są trawione stosunkowo szybko, co prowadzi do krótkotrwałego przypływu energii, po którym następuje potencjalny spadek energetyczny i poważne zachcianki na coś więcej.
makroskładniki produktów
Z drugiej strony, węglowodany złożone stają bohaterem w naszej diecie. Zawierają błonnik, który jest rozkładany w bardziej stabilnym tempie, dostarczając trwałej energii, która również zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Tak więc, podczas gdy niektóre przetworzone węglowodany są w zasadzie odżywczym odpowiednikiem „złego wilka”, wysokiej jakości węglowodany złożone są domem o mocnych fundamentach, który może utrzymać Twoje cele zdrowotne w nienaruszonym stanie.

Mogą Ci się spodobać

Aplikacje do liczenia kalorii – test 4 najpopularniejszych w 2023 roku

Data publikacji 07.06.2023

Przeczytasz w 11 minut 285 wyświetleń

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 300 wyświetleń

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 140 wyświetleń

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 78 wyświetleń

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 249 wyświetleń

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 240 wyświetleń

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 246 wyświetleń

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 1531 wyświetleń

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 245 wyświetleń

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

Shake białkowy – 10 przepisów bez odżywki [POLICZONE MAKRO]

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 802 wyświetleń

Shake białkowy to najprostszy sposób, by szybko, bez zapychania żołądka, […]

Ujemne kalorie – piękne, ale czy prawdziwe?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 195 wyświetleń

W długiej historii dietetyki, wiele produktów spożywczych reklamowało się jako […]

Ile wapnia dziennie jeść na mocne kości?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 227 wyświetleń

Wapń to podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i zębów. Właśnie […]

Dieta po świętach – jak dojść do siebie przed Sylwestrem?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 245 wyświetleń

Miałaś nie objadać się w Boże Narodzenie, a wyszło jak […]

Dieta w święta – jak oszczędzić kalorie? 8 metod by nie przytyć

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 168 wyświetleń

Dieta idzie Ci już całkiem nieźle. Liczysz kalorie, kilka centymetrów […]

Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Czy można na surowo?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 388 wyświetleń

Wiele się mówi o tym, że płatki owsiane pomagają schudnąć. […]

Śniadanie bez węglowodanów – czy jest lepsze od węglowodanowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 292 wyświetleń

Sporo się mówi o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek […]

Produkty o wysokim IG – co jeść rozsądnie, by nie mieć wahań cukru?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 187 wyświetleń

Dłuższe uczucie sytości, brak napadów apetytu, profilaktyka zaburzeń metabolicznych – […]

Produkty z niskim IG – co jeść, by utrzymać cukier w normie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 89 wyświetleń

Masz problem z nagłymi napadami apetytu? Jako podstawę diety, wprowadź […]

Jak zmotywować się do diety? 10 porad dla jedzących byle jak

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 217 wyświetleń

Pierwsze skojarzenie ze słowem dieta to oczywiście odchudzanie. Jednakże, w […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jak wygląda? 10 prostych zasad jedzenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 254 wyświetleń

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest prostsza, niż mogłoby się […]

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 152 wyświetleń

O IG słyszał chyba każdy, ale mało kto dokładnie zdaje […]

Dieta keto – co jeść, by była skuteczna i zdrowa? 

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 251 wyświetleń

Dieta keto – co jeść, żeby przejście na nią pomogło […]

Dieta ketogenna – dla kogo jest odpowiednia?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 318 wyświetleń

Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć […]

Ile kalorii ma owsianka na mleku i na wodzie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 577 wyświetleń

Kiedy nie wiadomo, co zjeść, to najlepiej zjeść owsiankę. Różnica […]

Na czym polega dieta keto? Wyjaśnienia od A do Z i badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 453 wyświetleń

O diecie ketogenicznej słyszeli nawet ci, którzy tematy dietetyczne omijają […]

Ile tłuszczu na redukcji? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1085 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 266 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 362 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 418 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 387 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close