Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Data publikacji 13.12.2022

Przeczytasz w 6 minut 146 wyświetleń

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

O IG słyszał chyba każdy, ale mało kto dokładnie zdaje sobie sprawę, co to indeks glikemiczny. Termin ten może brzmieć tajemniczo dla osób nieobeznanych z tematem gospodarki insulinowej. Przychodzimy z konkretnymi wyjaśnieniami! Indeks glikemiczny – co to i czemu warto na niego zwracać uwagę nawet ciesząc się doskonałym zdrowiem? Czym od IG różni się ładunek glikemiczny? Przeczytaj, a od teraz będziesz jadł świadomie.

Co to jest indeks glikemiczny?

Wskaźnik indeksu glikemicznego mówi o tym, jaki jest procentowy wzrost glukozy we krwi po 2 godzinach od spożycia produktu. Wzrost glukozy niesie ze sobą wyrzut insuliny – hormonu transportującego cukier do komórek. Im większy wzrost glukozy, tym większy będzie równoczesny wzrost insuliny.

Produkty według IG dzieli się na 3 grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym – do 50, niektóre źródła podają do 35.
  • o średnim indeksie glikemicznym – do 70, niektóre źródła podają do 55.
  • o wysokim indeksie glikemicznym – powyżej 70, niektóre źródła podają już od 55 w górę.

Skąd takie duże rozbieżności? Wyjaśniamy to w dalszej części.

Oblicza się go dla żywności dostarczającej przynajmniej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Indeks glikemiczny nie dotyczy produktów bez węglowodanów, takich jak mięso, jaja, ryby czy sery. Tłuszcze, białko oraz nierozpuszczalny błonnik nie podnoszą glukozy we krwi.

Skąd się dowiedzieć, jaki jest IG poszczególnych produktów? W Sieci dostępne są setki tabel przedstawiających wartości IG produktów węglowodanowych. Wystarczy chwilę poszperać, aby dowiedzieć się, jaki jest indeks glikemiczny owoców, warzyw, produktów zbożowych oraz słodkości Przypominamy – mięso, ryby, sery i jaja mają IG 0. 

Ładunek glikemiczny – co to takiego?

Innym ważnym pojęciem, którego nie należy mylić z indeksem glikemicznym), jest ładunek glikemiczny. Ładunek glikemiczny informuje, jak wzrośnie glukoza po zjedzeniu posiłku o określonej gramaturze

Nie zawsze bowiem zjedzenie produktu o wysokim IG przełoży się na drastyczny wzrost glukozy. Zależy jeszcze, jak dużo tego produktu zjesz. Na przykład żelki – mają wysoki indeks glikemiczny (78). Mimo tego, poczęstowanie się jednym-dwoma misiami Haribo nieznacznie podwyższy insulinę – bo w takiej ilości przecież nie zmieści się za wiele cukrów.

I w drugą stronę – produkt z niskim indeksem glikemicznym znacznie podwyższy poziom insuliny, gdy spożyjesz go dużo. Przykład – jabłka. Jabłko ma niski indeks glikemiczny (IG 36), ale zjedzenie wielkiej michy jabłek dostarczy Ci tak dużo cukrów, że glukoza wejdzie na wysoki poziom.

zbilansowany posiłek z ryżem i łososiem
Przykład w drugą stronę – ryż biały o wysokim IG + łosoś o zerowym IG i warzywa o niskim IG. Na talerzu znajduje się ryż, ale jest to niewielka porcja. Cały posiłek ma niewielki ładunek glikemiczny, dzięki zbalansowaniu go łososiem i warzywami.

Dlatego, balansując swoje posiłki, trzeba brać pod uwagę całość kompozycji. W codziennej diecie, należy kalkulować ładunek glikemiczny, a nie sugerować się tylko indeksem. 

Ładunek glikemiczny liczy się z prostego wzoru: wartość indeksu glikemicznego X zawartość węglowodanów przyswajalnych w porcji / 100. Wartości ładunku glikemicznego dzielą się na 3 grupy:

  • – niski ładunek – poniżej 10,
  • – średni ładunek – od 10 do 19,
  • – wysoki ładunek – powyżej 20

Żeby policzyć ładunek glikemiczny musisz więc znać IG produktu (tabele dietetyczne), zawartość węglowodanów przyswajalnych (tabela makroskładników na opakowaniu) dla całej porcji i podzielić iloczyn przez 100. Na początku może być trudno, ale gdy już zapamiętasz indeksy glikemiczne ulubionych produktów, a ważenie wejdzie Ci w nawyk, zaczniesz liczyć ładunek glikemiczny odruchowo!

Indeks glikemiczny – co to w cukrzycy, IO i Hashimoto?

Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny posiłku mają największe znaczenie dla osób z cukrzycą bądź insulinoopornością. Niestety, często to dopiero diagnoza skłania ludzi do  zainteresowania się oboma pojęciami.

Indeks glikemiczny – co to ma za znaczenie, kiedy Twoja gospodarka insulinowa się popsuła?

Zarówno diabetycy, insulinooporni oraz cierpiący na Hashimoto, muszą zapobiegać hiperglikemii – to stan, gdy ilość glukozy we krwi przekracza normę.

Zaburzenia gospodarki insulinowej da się kontrolować dzięki diecie – ale musi to być dieta świadoma, policzona. Jedzenie jak popadnie, żywności o wysokim ładunku i indeksie glikemicznym, pogłębiłoby rozchwianie gospodarki insulinowej. Przez ciągłe wyrzuty insuliny, organizm coraz bardziej się na nią uodparnia. Natomiast, spożywając posiłki o niskich (maksymalnie średnich) ładunkach, oparte na produktach o niskim IG, część zaburzeń można cofnąć bez śladu. Przejście na dietę o niskim IG to swoisty odwyk od insuliny – a na odwyku ciało odzyskuje pierwotną wrażliwość.

Wyjaśnijmy teraz rozbieżności w klasyfikowaniu produktów do tych o niskim, średnim i wysokim IG. Indeks glikemiczny to bardzo poważna sprawa dla osób z zaburzeniami metabolicznymi i cukrzycą. W ich przypadku, lepiej trzymać się jak najniższego. Niestety, na indeks glikemiczny produktów wpływa wiele czynników, przez co nie sposób idealnie go określić. Z tego powodu, chorzy profilaktycznie kierują się mniej optymistycznymi wartościami IG – to co dla zdrowego człowieka podchodziłoby jeszcze pod niski IG, oni traktują już jako średni.

Co to indeks glikemiczny dla zdrowego człowieka?

Na IG i ładunek glikemiczny warto zwracać uwagę także wtedy, gdy teoretycznie nie musisz tego robić. Trzeba bowiem wiedzieć, że im większy skok glukozy (a więc i insuliny), tym gwałtowniejszy zjazd energetyczny. Zjazd poziomu cukru prowadzi do napadu głodu – organizm szuka kolejnego źródła energii. 

Bazując na produktach o niskim IG i posiłkach o niskim ładunku glikemiczym, ułatwisz sobie odchudzanie.

Posiłkiem o wysokim ładunku glikemicznym wywołujesz skok cukru. Cukier szybko spada, a przez to znowu chodzisz głodny. Mimo że dopiero co zjadłeś obiad, ciągle coś podjadasz, dopychasz się (często, niestety, kolejnymi przekąskami o wysokim ładunku glikemicznym – kawałkiem czekolady, garścią chipsów, szybkim batonikiem). Brzmi znajomo?

  • – Ograniczanie skoków insuliny to profilaktyka zaburzeń gospodarki insulinowej. Utrzymując glukozę na wysokim poziomie, utrzymujesz też insulinę. A gdy organizm ciągle upaja się insuliną, przestaje ona robić na nim wrażenie – zaczyna się insulinooporność
  • – Dłuższa sytość bez napadów głodu, a więc i mniejsze ryzyko, że Twoja waga zacznie się wymykać spod kontroli
  • – O poziom glukozy powinny zadbać szczególnie osoby odchudzające się. Ułatwią sobie sprawę, bo brak gwałtownych wahań glukozy zmniejszy ich chęć podjadania..

Znajomość IG umożliwi Ci profilaktykę insulinooporności, oraz ułatwi zachowanie szczupłej sylwetki. 

Osoby z otyłością, jedzące dużo słodyczy i fast-foodów, ciągle czują głód, mimo że w ich ciele jest zgromadzone wiele energii na zapas. W idealnym świecie, tego głodu nie czułyby w zasadzie w ogóle. Jednakże, między innymi przez rozchwiany cukier, mają ochotę podjadać bez końca. W ten sam sposób, do otyłości dążą ludzie, którzy teraz są szczupli, ale kompletnie nie przejmują się balansowaniem posiłków… Lepiej zapobiegać, niż leczyć!

Jeśli nie należysz do diabetyków, nie masz insulinooporności ani Hashimoto, możesz odpuścić drobiazgowe liczenie ładunku glikemicznego. Warto jednak trzymać się kilku istotnych zasad dietetycznych, dzięki którym utrzymasz ładunek glikemiczny w ryzach bez używania kalkulatora.


Co to indeks glikemiczny? Informacja o tym, jak bardzo dany produkt podnosi poziom cukru.. Trzeba go znać, aby obliczyć ładunek glikemiczny swojego posiłku. IG poszczególnych produktów poznasz zapoznając się z powszechnie dostępnymi tabelami. Wydrukuj, powieś na lodówce, a wkrótce zapamiętasz! 

Czym innym jest ładunek glikemiczny. Ładunek da Ci dokładniejszy obraz tego, o ile podniesie się cukier po zjedzeniu posiłku. Wpływa na niego indeks glikemiczny oraz ilość spożytego produktu.

Cukrzyca, IO oraz Hashimoto zmuszają do kontroli gospodarki insulinowej, by nie pogłębiać zaburzeń, a niekiedy nawet je cofnąć. A co indeks i ładunek glikemiczny znaczą dla zdrowych? Głównie profilaktykę. 

Bibliografia:

Augustin LSA, Kendall CWC, Jenkins DJA, Willett WC, Astrup A, Barclay AW, Björck I, Brand-Miller JC, Brighenti F, Buyken AE, Ceriello A, La Vecchia C, Livesey G, Liu S, Riccardi G, Rizkalla SW, Sievenpiper JL, Trichopoulou A, Wolever TMS, Baer-Sinnott S, Poli A. Glycemic index, glycemic load and glycemic response: An International Scientific Consensus Summit from the International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC). Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2015 Sep;25(9):795-815. doi: 10.1016/j.numecd.2015.05.005. Epub 2015 May 16. PMID: 26160327.

Esfahani A, Wong JM, Mirrahimi A, Srichaikul K, Jenkins DJ, Kendall CW. The glycemic index: physiological significance. J Am Coll Nutr. 2009 Aug;28 Suppl:439S-445S. doi: 10.1080/07315724.2009.10718109. PMID: 20234030.

Mogą Ci się spodobać

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data publikacji 23.05.2023

Przeczytasz w 6 minut 293 wyświetleń

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 87 wyświetleń

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 66 wyświetleń

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 241 wyświetleń

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 234 wyświetleń

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 240 wyświetleń

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 1376 wyświetleń

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 238 wyświetleń

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

Shake białkowy – 10 przepisów bez odżywki [POLICZONE MAKRO]

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 739 wyświetleń

Shake białkowy to najprostszy sposób, by szybko, bez zapychania żołądka, […]

Ujemne kalorie – piękne, ale czy prawdziwe?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 184 wyświetleń

W długiej historii dietetyki, wiele produktów spożywczych reklamowało się jako […]

Ile wapnia dziennie jeść na mocne kości?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 219 wyświetleń

Wapń to podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i zębów. Właśnie […]

Dieta po świętach – jak dojść do siebie przed Sylwestrem?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 239 wyświetleń

Miałaś nie objadać się w Boże Narodzenie, a wyszło jak […]

Dieta w święta – jak oszczędzić kalorie? 8 metod by nie przytyć

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 164 wyświetleń

Dieta idzie Ci już całkiem nieźle. Liczysz kalorie, kilka centymetrów […]

Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Czy można na surowo?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 366 wyświetleń

Wiele się mówi o tym, że płatki owsiane pomagają schudnąć. […]

Śniadanie bez węglowodanów – czy jest lepsze od węglowodanowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 281 wyświetleń

Sporo się mówi o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek […]

Produkty o wysokim IG – co jeść rozsądnie, by nie mieć wahań cukru?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 183 wyświetleń

Dłuższe uczucie sytości, brak napadów apetytu, profilaktyka zaburzeń metabolicznych – […]

Produkty z niskim IG – co jeść, by utrzymać cukier w normie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 85 wyświetleń

Masz problem z nagłymi napadami apetytu? Jako podstawę diety, wprowadź […]

Jak zmotywować się do diety? 10 porad dla jedzących byle jak

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 213 wyświetleń

Pierwsze skojarzenie ze słowem dieta to oczywiście odchudzanie. Jednakże, w […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jak wygląda? 10 prostych zasad jedzenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 246 wyświetleń

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest prostsza, niż mogłoby się […]

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 147 wyświetleń

O IG słyszał chyba każdy, ale mało kto dokładnie zdaje […]

Dieta keto – co jeść, by była skuteczna i zdrowa? 

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 246 wyświetleń

Dieta keto – co jeść, żeby przejście na nią pomogło […]

Dieta ketogenna – dla kogo jest odpowiednia?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 310 wyświetleń

Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć […]

Ile kalorii ma owsianka na mleku i na wodzie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 559 wyświetleń

Kiedy nie wiadomo, co zjeść, to najlepiej zjeść owsiankę. Różnica […]

Na czym polega dieta keto? Wyjaśnienia od A do Z i badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 443 wyświetleń

O diecie ketogenicznej słyszeli nawet ci, którzy tematy dietetyczne omijają […]

Ile tłuszczu na redukcji? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1036 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 258 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 353 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 404 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 380 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 366 wyświetleń

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close