Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji 04.11.2022

Przeczytasz w 6 minut 370 wyświetleń

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik zwykłego cukru w codziennej diecie. Jednakże, czy ksylitol jest zdrowy, a przynajmniej zdrowszy od tradycyjnego słodzidła? Sprawdziliśmy, co na ten temat mówią badania naukowe – przeczytaj, zanim zdecydujesz się kupić zapas ksylitolu.

Ksylitol – czym jest?

Ksylitol to cukier pozyskiwany z drewna brzozy fińskiej, przy wykorzystaniu zaawansowanej biotechnologii. Powstał w Finlandii, gdy podczas II wojny światowej kraj pogrążał się w kryzysie. Substytutem deficytowego w tym czasie zwykłego cukru, okazał się brzozowy słodzik. 

W warunkach laboratoryjnych, ksylitol wytwarza się z biomasy rolniczej, w procesie hydrolizy enzymatycznej, hydrolizy chemicznej, z wykorzystaniem drożdży. Od strony chemicznej, należy do cukrowych alkoholi (polioli). To ta sama grupa związków chemicznych do której zaliczają się m.in. maltitol, mannitol czy sorbitol.

Oznaczenie ksylitolu w składach produktów to E967. Na cukier brzozowy najłatwiej trafić w gumach do żucia, produktach typu light oraz landrynkach bez cukru.

Niewielka ilość ksylitolu występuje naturalnie w śliwkach, truskawkach, dyni i kalafiorze.

różne formy ksylitolu
W sklepach znajdziesz ksylitol w kryształkach, kostkach, a nawet w formie pudru.

Ksylitol chiński a fiński

To, czy ksylitol jest zdrowy, zależy w pierwszej kolejności od pochodzenia słodzidła. Koniecznie zwróć na to uwagę, jeśli postanowisz wybrać ksylitol do swojej kuchni.

Mimo, że ksylitol to z założenia brzozowy cukier, na rynku zdarzają się chińskie podróbki – ksylitol z kukurydzy. Ksylitol chiński, wzbudza wiele wątpliwości – lepiej go nie kupować z uwagi na genetyczne modyfikacje kukurydzy chińskiej, obecność potencjalnie szkodliwych drożdży i generalnie… brak czegokolwiek zdrowego. Ksylitol fiński a chiński różnią się nawet smakiem.

Właściwości opisane poniżej odnoszą się do prawdziwego ksylitolu – fińskiego, z brzozy. Nie znajdziesz ich w ksylitolu kukurydzianym.

Właściwości cukru z brzozy

Oryginalny ksylitol jest prebiotykiem. Prebiotyki to składniki, które nie ulegają trawieniu, ale pobudzają mikroflorę jelitową do wydajniejszej pracy. 

Cukier brzozowy wspomaga wydzielanie hormonów jelitowych, więc spożywanie go jest sposobem na poprawę funkcjonowania układu trawiennego – m.in. zapobieganie zaparciom.

Ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Cechuje go niższy indeks glikemiczny – nie powoduje tak gwałtownych skoków cukru. Z tego względu, jest polecany osobom z insulinoopornością, a nawet diabetykom. 

Ksylitol może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Wymiana zwykłego cukru na ksylitol przydaje się więc w walce z otyłością (mniej kalorii), jak i jej kardiologicznymi konsekwencjami. Co więcej, ksylitol opóźnia opróżnianie żołądka, a to u wielu osób może przełożyć się na zmniejszenie apetytu w ciągu dnia i instynktowne jedzenie mniej – kolejny bonus do redukowania wagi.

Jeszcze jedna właściwość ksylitolu, o której mało się mówi – modulowanie układu odpornościowego. Zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji dróg oddechowych, zapalenia zatok i zapalenia ucha środkowego.

Czy ksylitol jest zdrowy dla zębów? W tej kwestii, ksylitol jest bezkonkurencyjny. Okazuje się bowiem, że spożywanie cukru brzozowego zapobiega próchnicy oraz redukuje płytkę nazębną. Cukier brzozowy znajduje się przez to w wielu produktach do pielęgnacji jamy ustnej. Korzystne właściwości ksylitolu dla zębów wynikają z tego, że cukier brzozowy ma zdolność do wiązania się z jonami wapnia. To umożliwia remineralizację szkliwa.

Czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu z cukrem?

Zdecydowanie tak. Ksylitol jest bardzo dobrym zamiennikiem na diecie bez cukru. O połowę mniejsza kaloryczność, niski indeks glikemiczny, zapobieganie próchnicy – w przeciwieństwie do cukru – wspomaganie pracy jelit i układu odpornościowego… Pod względem wpływu na zdrowie, ksylitol bije na głowę zwykły cukier.

Oczywiście, przy spożyciu ksylitolu należy zwracać uwagę na kalorie. Jest ich mniej w porównaniu z cukrem, ale są – i przy dużym spożyciu robią różnicę w makro. Cukier brzozowy jest w stanie popsuć dietę.

Poziom słodkości jest bardzo podobny. W smaku, ksylitol cechuje specyficzny chłód – cukier brzozowy wyraźnie odświeża jamę ustną. Wygląd do złudzenia przypomina zwykły cukier. Kaloryczność ksylitolu to 240 kcal na 100 g. Zwykły cukier ma aż 400 kcal na 100 g.

ksylitol i cukier w miskach - porównanie wyglądu
W której misce jest ksylitol, a w której zwykły cukier? To da się stwierdzić dopiero po spróbowaniu. Ksylitol jest podobnie słodki, ale ze świeższym, chłodym posmakiem.

Czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu ze sztucznymi słodzikami?

Sztuczne słodziki – m.in. aspartam, acesulfam, cyklamat i sacharyna – to kontrowersyjne dodatki do żywności. Ich pełny wpływ na zdrowie nie został jeszcze dokładnie poznany.

Pewne jest jednak to, że sztuczne słodziki są w najlepszym razie neutralne. W NAJLEPSZYM. Na pewno nie dają korzyści zdrowotnych. Wielu naukowców każe traktować sztuczne słodziki z dużą ostrożnością, a nawet zakazać stosowania ich w żywności.

Tak więc, czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu z syntetycznym słodzikiem? Zdecydowanie tak. 

Negatywne efekty spożycia ksylitolu

W ogólnym rozrachunku, ksylitol wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jednakże, co za dużo, to niezdrowo

Nadmiar ksylitolu w jadłospisie może powodować dolegliwości trawienne – bóle brzucha i biegunki. Ile to jest za dużo, zależy od organizmu – jelita mogą różnie zareagować na ksylitol. W nadmiarze, wszystko szkodzi – nawet najzdrowsze rzeczy! 

Na szczęście, problemy gastryczne od nadmiernego spożycia cukru brzozowego szybko mijają, bez poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Ciągłe przedawkowywanie ksylitolu, pomimo dolegliwości trawiennych, może przyczynić się do rozwoju zespołu jelita drażliwego oraz kamicy nerkowej. 

Osoby, które już mają problemy z nadwrażliwymi jelitami, nie powinny po niego sięgać. Brzozowy cukier fermentuje w jelitach, a to potęguje nieprzyjemne dolegliwości.

Aktualnie, naukowcy nie znaleźli negatywnych efektów spożywania ksylitolu przez zdrowe osoby. Na rok 2022, ksylitol spożywany w rozsądnych ilościach jest bezpieczny, a wręcz zdrowy. Bez obaw mogą na niego stawiać dorośli, dzieci i starsze osoby.

pączki z ksylitolem w formie pudru
Ksylitolu możesz używać jak zwykłego cukru. I tak jak przy zwykłym cukrze, trzeba znać umiar!

Współczesny stan wiedzy wskazuje, że ksylitoljest zdrowy. Na wyrzuceniu z diety zwykłego cukru i zastąpieniu go ksylitolem skorzysta każdy. Trzeba przy tym pamiętać, że ksylitol ma kalorie, a spożywanie go w nadmiarze powoduje problemy trawienne.

A czy ten słodzik jest zdrowy w porównaniu z cukrem i syntetycznymi słodzikami? Tak. Na spożywaniu cukru bądź słodzików, organizm w żaden sposób nie skorzysta. Natomiast wybór oryginalnego cukru brzozowego niesie szereg korzystnych efektów.

Bibliografia:

Ur-Rehman S, Mushtaq Z, Zahoor T, Jamil A, Murtaza MA. Xylitol: a review on bioproduction, application, health benefits, and related safety issues. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(11):1514-28. doi: 10.1080/10408398.2012.702288. PMID: 24915309.

Salli K, Lehtinen MJ, Tiihonen K, Ouwehand AC. Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2019 Aug 6;11(8):1813. doi: 10.3390/nu11081813. PMID: 31390800; PMCID: PMC6723878.

Meyer-Gerspach AC, Drewe J, Verbeure W, Roux CWL, Dellatorre-Teixeira L, Rehfeld JF, Holst JJ, Hartmann B, Tack J, Peterli R, Beglinger C, Wölnerhanssen BK. Effect of the Natural Sweetener Xylitol on Gut Hormone Secretion and Gastric Emptying in Humans: A Pilot Dose-Ranging Study. Nutrients. 2021 Jan 8;13(1):174. doi: 10.3390/nu13010174. PMID: 33429977; PMCID: PMC7828005.

Gasmi Benahmed A, Gasmi A, Arshad M, Shanaida M, Lysiuk R, Peana M, Pshyk-Titko I, Adamiv S, Shanaida Y, Bjørklund G. Health benefits of xylitol. Appl Microbiol Biotechnol. 2020 Sep;104(17):7225-7237. doi: 10.1007/s00253-020-10708-7. Epub 2020 Jul 7. PMID: 32638045.

Mogą Ci się spodobać

Aplikacje do liczenia kalorii – test 4 najpopularniejszych w 2023 roku

Data publikacji 07.06.2023

Przeczytasz w 11 minut 288 wyświetleń

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 301 wyświetleń

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 141 wyświetleń

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 79 wyświetleń

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 249 wyświetleń

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 240 wyświetleń

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 247 wyświetleń

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 1537 wyświetleń

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 246 wyświetleń

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

Shake białkowy – 10 przepisów bez odżywki [POLICZONE MAKRO]

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 803 wyświetleń

Shake białkowy to najprostszy sposób, by szybko, bez zapychania żołądka, […]

Ujemne kalorie – piękne, ale czy prawdziwe?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 196 wyświetleń

W długiej historii dietetyki, wiele produktów spożywczych reklamowało się jako […]

Ile wapnia dziennie jeść na mocne kości?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 227 wyświetleń

Wapń to podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i zębów. Właśnie […]

Dieta po świętach – jak dojść do siebie przed Sylwestrem?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 245 wyświetleń

Miałaś nie objadać się w Boże Narodzenie, a wyszło jak […]

Dieta w święta – jak oszczędzić kalorie? 8 metod by nie przytyć

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 170 wyświetleń

Dieta idzie Ci już całkiem nieźle. Liczysz kalorie, kilka centymetrów […]

Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Czy można na surowo?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 391 wyświetleń

Wiele się mówi o tym, że płatki owsiane pomagają schudnąć. […]

Śniadanie bez węglowodanów – czy jest lepsze od węglowodanowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 293 wyświetleń

Sporo się mówi o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek […]

Produkty o wysokim IG – co jeść rozsądnie, by nie mieć wahań cukru?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 187 wyświetleń

Dłuższe uczucie sytości, brak napadów apetytu, profilaktyka zaburzeń metabolicznych – […]

Produkty z niskim IG – co jeść, by utrzymać cukier w normie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 90 wyświetleń

Masz problem z nagłymi napadami apetytu? Jako podstawę diety, wprowadź […]

Jak zmotywować się do diety? 10 porad dla jedzących byle jak

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 218 wyświetleń

Pierwsze skojarzenie ze słowem dieta to oczywiście odchudzanie. Jednakże, w […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jak wygląda? 10 prostych zasad jedzenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 255 wyświetleń

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest prostsza, niż mogłoby się […]

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 152 wyświetleń

O IG słyszał chyba każdy, ale mało kto dokładnie zdaje […]

Dieta keto – co jeść, by była skuteczna i zdrowa? 

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 252 wyświetleń

Dieta keto – co jeść, żeby przejście na nią pomogło […]

Dieta ketogenna – dla kogo jest odpowiednia?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 319 wyświetleń

Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć […]

Ile kalorii ma owsianka na mleku i na wodzie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 577 wyświetleń

Kiedy nie wiadomo, co zjeść, to najlepiej zjeść owsiankę. Różnica […]

Na czym polega dieta keto? Wyjaśnienia od A do Z i badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 453 wyświetleń

O diecie ketogenicznej słyszeli nawet ci, którzy tematy dietetyczne omijają […]

Ile tłuszczu na redukcji? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1087 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 268 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 362 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 420 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 387 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close