Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji 04.11.2022

Przeczytasz w 6 minut 555 wyświetleń

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik zwykłego cukru w codziennej diecie. Jednakże, czy ksylitol jest zdrowy, a przynajmniej zdrowszy od tradycyjnego słodzidła? Sprawdziliśmy, co na ten temat mówią badania naukowe – przeczytaj, zanim zdecydujesz się kupić zapas ksylitolu.

Ksylitol – czym jest?

Ksylitol to cukier pozyskiwany z drewna brzozy fińskiej, przy wykorzystaniu zaawansowanej biotechnologii. Powstał w Finlandii, gdy podczas II wojny światowej kraj pogrążał się w kryzysie. Substytutem deficytowego w tym czasie zwykłego cukru, okazał się brzozowy słodzik. 

W warunkach laboratoryjnych, ksylitol wytwarza się z biomasy rolniczej, w procesie hydrolizy enzymatycznej, hydrolizy chemicznej, z wykorzystaniem drożdży. Od strony chemicznej, należy do cukrowych alkoholi (polioli). To ta sama grupa związków chemicznych do której zaliczają się m.in. maltitol, mannitol czy sorbitol.

Oznaczenie ksylitolu w składach produktów to E967. Na cukier brzozowy najłatwiej trafić w gumach do żucia, produktach typu light oraz landrynkach bez cukru.

Niewielka ilość ksylitolu występuje naturalnie w śliwkach, truskawkach, dyni i kalafiorze.

różne formy ksylitolu
W sklepach znajdziesz ksylitol w kryształkach, kostkach, a nawet w formie pudru.

Ksylitol chiński a fiński

To, czy ksylitol jest zdrowy, zależy w pierwszej kolejności od pochodzenia słodzidła. Koniecznie zwróć na to uwagę, jeśli postanowisz wybrać ksylitol do swojej kuchni.

Mimo, że ksylitol to z założenia brzozowy cukier, na rynku zdarzają się chińskie podróbki – ksylitol z kukurydzy. Ksylitol chiński, wzbudza wiele wątpliwości – lepiej go nie kupować z uwagi na genetyczne modyfikacje kukurydzy chińskiej, obecność potencjalnie szkodliwych drożdży i generalnie… brak czegokolwiek zdrowego. Ksylitol fiński a chiński różnią się nawet smakiem.

Właściwości opisane poniżej odnoszą się do prawdziwego ksylitolu – fińskiego, z brzozy. Nie znajdziesz ich w ksylitolu kukurydzianym.

Właściwości cukru z brzozy

Oryginalny ksylitol jest prebiotykiem. Prebiotyki to składniki, które nie ulegają trawieniu, ale pobudzają mikroflorę jelitową do wydajniejszej pracy. 

Cukier brzozowy wspomaga wydzielanie hormonów jelitowych, więc spożywanie go jest sposobem na poprawę funkcjonowania układu trawiennego – m.in. zapobieganie zaparciom.

Ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Cechuje go niższy indeks glikemiczny – nie powoduje tak gwałtownych skoków cukru. Z tego względu, jest polecany osobom z insulinoopornością, a nawet diabetykom. 

Ksylitol może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Wymiana zwykłego cukru na ksylitol przydaje się więc w walce z otyłością (mniej kalorii), jak i jej kardiologicznymi konsekwencjami. Co więcej, ksylitol opóźnia opróżnianie żołądka, a to u wielu osób może przełożyć się na zmniejszenie apetytu w ciągu dnia i instynktowne jedzenie mniej – kolejny bonus do redukowania wagi.

Jeszcze jedna właściwość ksylitolu, o której mało się mówi – modulowanie układu odpornościowego. Zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji dróg oddechowych, zapalenia zatok i zapalenia ucha środkowego.

Czy ksylitol jest zdrowy dla zębów? W tej kwestii, ksylitol jest bezkonkurencyjny. Okazuje się bowiem, że spożywanie cukru brzozowego zapobiega próchnicy oraz redukuje płytkę nazębną. Cukier brzozowy znajduje się przez to w wielu produktach do pielęgnacji jamy ustnej. Korzystne właściwości ksylitolu dla zębów wynikają z tego, że cukier brzozowy ma zdolność do wiązania się z jonami wapnia. To umożliwia remineralizację szkliwa.

Czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu z cukrem?

Zdecydowanie tak. Ksylitol jest bardzo dobrym zamiennikiem na diecie bez cukru. O połowę mniejsza kaloryczność, niski indeks glikemiczny, zapobieganie próchnicy – w przeciwieństwie do cukru – wspomaganie pracy jelit i układu odpornościowego… Pod względem wpływu na zdrowie, ksylitol bije na głowę zwykły cukier.

Oczywiście, przy spożyciu ksylitolu należy zwracać uwagę na kalorie. Jest ich mniej w porównaniu z cukrem, ale są – i przy dużym spożyciu robią różnicę w makro. Cukier brzozowy jest w stanie popsuć dietę.

Poziom słodkości jest bardzo podobny. W smaku, ksylitol cechuje specyficzny chłód – cukier brzozowy wyraźnie odświeża jamę ustną. Wygląd do złudzenia przypomina zwykły cukier. Kaloryczność ksylitolu to 240 kcal na 100 g. Zwykły cukier ma aż 400 kcal na 100 g.

ksylitol i cukier w miskach - porównanie wyglądu
W której misce jest ksylitol, a w której zwykły cukier? To da się stwierdzić dopiero po spróbowaniu. Ksylitol jest podobnie słodki, ale ze świeższym, chłodym posmakiem.

Czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu ze sztucznymi słodzikami?

Sztuczne słodziki – m.in. aspartam, acesulfam, cyklamat i sacharyna – to kontrowersyjne dodatki do żywności. Ich pełny wpływ na zdrowie nie został jeszcze dokładnie poznany.

Pewne jest jednak to, że sztuczne słodziki są w najlepszym razie neutralne. W NAJLEPSZYM. Na pewno nie dają korzyści zdrowotnych. Wielu naukowców każe traktować sztuczne słodziki z dużą ostrożnością, a nawet zakazać stosowania ich w żywności.

Tak więc, czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu z syntetycznym słodzikiem? Zdecydowanie tak. 

Negatywne efekty spożycia ksylitolu

W ogólnym rozrachunku, ksylitol wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jednakże, co za dużo, to niezdrowo

Nadmiar ksylitolu w jadłospisie może powodować dolegliwości trawienne – bóle brzucha i biegunki. Ile to jest za dużo, zależy od organizmu – jelita mogą różnie zareagować na ksylitol. W nadmiarze, wszystko szkodzi – nawet najzdrowsze rzeczy! 

Na szczęście, problemy gastryczne od nadmiernego spożycia cukru brzozowego szybko mijają, bez poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Ciągłe przedawkowywanie ksylitolu, pomimo dolegliwości trawiennych, może przyczynić się do rozwoju zespołu jelita drażliwego oraz kamicy nerkowej. 

Osoby, które już mają problemy z nadwrażliwymi jelitami, nie powinny po niego sięgać. Brzozowy cukier fermentuje w jelitach, a to potęguje nieprzyjemne dolegliwości.

Aktualnie, naukowcy nie znaleźli negatywnych efektów spożywania ksylitolu przez zdrowe osoby. Na rok 2022, ksylitol spożywany w rozsądnych ilościach jest bezpieczny, a wręcz zdrowy. Bez obaw mogą na niego stawiać dorośli, dzieci i starsze osoby.

pączki z ksylitolem w formie pudru
Ksylitolu możesz używać jak zwykłego cukru. I tak jak przy zwykłym cukrze, trzeba znać umiar!

Współczesny stan wiedzy wskazuje, że ksylitoljest zdrowy. Na wyrzuceniu z diety zwykłego cukru i zastąpieniu go ksylitolem skorzysta każdy. Trzeba przy tym pamiętać, że ksylitol ma kalorie, a spożywanie go w nadmiarze powoduje problemy trawienne.

A czy ten słodzik jest zdrowy w porównaniu z cukrem i syntetycznymi słodzikami? Tak. Na spożywaniu cukru bądź słodzików, organizm w żaden sposób nie skorzysta. Natomiast wybór oryginalnego cukru brzozowego niesie szereg korzystnych efektów.

Bibliografia:

Ur-Rehman S, Mushtaq Z, Zahoor T, Jamil A, Murtaza MA. Xylitol: a review on bioproduction, application, health benefits, and related safety issues. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(11):1514-28. doi: 10.1080/10408398.2012.702288. PMID: 24915309.

Salli K, Lehtinen MJ, Tiihonen K, Ouwehand AC. Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2019 Aug 6;11(8):1813. doi: 10.3390/nu11081813. PMID: 31390800; PMCID: PMC6723878.

Meyer-Gerspach AC, Drewe J, Verbeure W, Roux CWL, Dellatorre-Teixeira L, Rehfeld JF, Holst JJ, Hartmann B, Tack J, Peterli R, Beglinger C, Wölnerhanssen BK. Effect of the Natural Sweetener Xylitol on Gut Hormone Secretion and Gastric Emptying in Humans: A Pilot Dose-Ranging Study. Nutrients. 2021 Jan 8;13(1):174. doi: 10.3390/nu13010174. PMID: 33429977; PMCID: PMC7828005.

Gasmi Benahmed A, Gasmi A, Arshad M, Shanaida M, Lysiuk R, Peana M, Pshyk-Titko I, Adamiv S, Shanaida Y, Bjørklund G. Health benefits of xylitol. Appl Microbiol Biotechnol. 2020 Sep;104(17):7225-7237. doi: 10.1007/s00253-020-10708-7. Epub 2020 Jul 7. PMID: 32638045.

Mogą Ci się spodobać

Dieta paleo od A do Z. Czy takie jedzenie ma sens?

Data publikacji 28.11.2023

Przeczytasz w 10 minut 256 wyświetleń

Dieta paleo należy do najpopularniejszych styli odżywiania w ostatnich latach. […]

Co jeść na śniadanie, by było zdrowe, smaczne i sycące? Poradnik

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 66 wyświetleń

Co jeść na śniadanie, by dobrze zacząć dzień i dodać […]

Bułki bez drożdży – jak je zrobić? 12 prostych przepisów

Data publikacji

Przeczytasz w 13 minut 125 wyświetleń

Bułki bez drożdży to wygodna, prosta alternatywa klasycznego pieczywa wyrastającego […]

Czy gluten jest szkodliwy? Przeczytaj zanim wykluczysz go z diety!

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 251 wyświetleń

Czy gluten jest szkodliwy – to pytanie od kilku lat […]

Zdrowe przekąski na wieczór filmowy – 11 banalnie prostych propozycji

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 155 wyświetleń

Zdrowe przekąski na wieczór, by przy ulubionych filmach zajadać się […]

Metabolizm – co to i co warto o nim wiedzieć? Poznaj swoje ciało!

Data publikacji

Przeczytasz w 12 minut 465 wyświetleń

Metabolizm – co to takiego? O metabolizmie, tudzież przemianie materii, […]

Co zrobić z awokado? 10 zdrowych smakowitych pomysłów

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 323 wyświetleń

Co zrobić z awokado, by w pełni zrozumieć popularność tego […]

Jedzenie późnym wieczorem – czy wolno, czy tuczy? Badania i praktyka

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 220 wyświetleń

Jedzenie późnym wieczorem jeszcze kilka lat temu było kategorycznie zakazane. […]

Czy ziemniaki tuczą? A może wręcz przeciwnie? Cała prawda!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 239 wyświetleń

Czy ziemniaki tuczą – to pytanie zadaje sobie każdy miłośnik […]

Źródła wapnia – 10 najlepszych. Jak wkomponować je do diety?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 575 wyświetleń

Pij mleko, będziesz wielki  – tak przed laty zachęcano dzieci […]

Dieta dla mężczyzn – zasady. Obalamy mity!

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 269 wyświetleń

Dieta dla mężczyzn ma wpływ nie tylko na sylwetkę. To, […]

Co pić żeby schudnąć? Nie tylko wodę! Lista odchudzających napojów

Data publikacji

Przeczytasz w 12 minut 722 wyświetleń

Co pić, żeby schudnąć, czuć się świetnie i zdrowo? Mimo […]

Czy alkohol tuczy? Cała prawda

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 205 wyświetleń

Czy alkohol tuczy – to pytanie spędza sen z powiek […]

Co jeść żeby przytyć? Produkty, potrawy i przykładowe jadłospisy

Data publikacji

Przeczytasz w 13 minut 330 wyświetleń

Co jeść, żeby przytyć skutecznie i zdrowo – to pytanie […]

Jak schudnąć bez diet i liczenia kalorii? Zmień te 13 rzeczy!

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 197 wyświetleń

Jak schudnąć bez diet, zamieszania z liczeniem kalorii, drastycznych restrykcji […]

Czy czekolada jest zdrowa? Gorzka i inne – cała prawda!

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 274 wyświetleń

Czy czekolada jest zdrowa? To kwestia bardziej kontrowersyjna, niż mogłoby […]

Jak przestać podjadać? 12 metod ratujących Twoją dietę

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 182 wyświetleń

Jak przestać podjadać, gdy już zmobilizujesz się do przejścia na […]

Co jeść w upał? Wyjaśnienie i 10 pomysłów na obiad na upalne dni

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 384 wyświetleń

Co jeść w upał, czy czuć się lekko mimo wysokiej […]

Aplikacje do liczenia kalorii – test 4 najpopularniejszych w 2023 roku

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 1621 wyświetleń

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 613 wyświetleń

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 845 wyświetleń

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 293 wyświetleń

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 473 wyświetleń

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 436 wyświetleń

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 454 wyświetleń

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 3726 wyświetleń

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 435 wyświetleń

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

Shake białkowy – 10 przepisów bez odżywki [POLICZONE MAKRO]

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 2655 wyświetleń

Shake białkowy to najprostszy sposób, by szybko, bez zapychania żołądka, […]

Ujemne kalorie – piękne, ale czy prawdziwe?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 386 wyświetleń

W długiej historii dietetyki, wiele produktów spożywczych reklamowało się jako […]

Ile wapnia dziennie jeść na mocne kości?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 399 wyświetleń

Wapń to podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i zębów. Właśnie […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close