Odżywki dla sportowców - e-figura.pl Odżywki dla sportowców - e-figura.pl
e-figura.pl|Odżywianie|Białko wołowe czy serwatkowe – podobieństwa, różnice i które wybrać

Białko wołowe czy serwatkowe – podobieństwa, różnice i które wybrać

Data publikacji 05.01.2022

Przeczytasz w 6 minut 410 wyświetleń

Białko wołowe czy serwatkowe – podobieństwa, różnice i które wybrać

Bez białka nie ma masy – z tym nie dyskutuje żaden sportowiec. Ale właśnie – jakiego białka? Jeśli chcesz włączyć do swojej diety suplementy proteinowe pewnie zadałeś sobie pytanie ,,białko wołowe czy serwatkowe”? Przybliżamy temat wołowych odżywek – przeczytaj!

Białko wołowe – jak się robi taką odżywkę?

Białko wołowe w formie suplementu pozyskuje się dzięki hydrolizie enzymatycznej. W procesie hydrolizy wykorzystuje się enzymy zwierzęce i roślinne rozbijające struktury protein na krótkie łańcuchy.

Białko wołowe nie bez powodu znajdziemy też pod nazwą ‘’hydrolizat białka wołowego”. Ale co właściwie poddawane jest temu procesowi? Mięso wołowe, a dokładniej wołowina typu MOM – mięso oddzielone mechanicznie. Rozdrobniona masa mięsna została odtłuszczona, wysuszona, następnie poddana hydrolizie, sproszkowana i wysłana w świat!

Białko wołowe czy serwatkowe – kluczowa różnica

Białko z wołowiny budzi ogromne kontrowersje. Zarzuca się mu niską jakość i w praktyce słabe wspomaganie przyrostu mięśni. Winna temu jest baza – mięso oddzielone mechanicznie ma beznadziejną jakość. Czy jest w nim jednak cokolwiek dobrego?

Białko wołowe jest pozyskiwane z MOM, czyli powodu przez który miliony osób nie jedzą parówek. Chrząstki, ścięgna, skóra i generalnie odpady trafiają do wielkiej maszyny do mielenia. Tak powstaje z nich jednolita masa przypominająca bardziej lody niż jakiekolwiek mięso.

Białko wołowe to nie stek w proszku tylko MOM poddane zaawansowanym procesom chemicznym. Dzięki hydrolizie wyciągnięto z niego maksimum białka kolagenowego. Zarzuca się, że jest to białko słabo trawione, chociaż niektórzy producenci twierdzą, że doskonale wspomaga stawy.

Białko serwatkowe pochodzi, jak nietrudno się domyślić, z serwatki. Serwatka jest płynną pozostałością po produkcji sera. Czyste białko serwatkowe jest z niej wyciągane w procesach chemicznych o różnym zaawansowaniu. Z serwatki pozyskiwane są koncentraty, izolaty i bardzo zaawansowane hydrolizaty będące praktycznie czystym białkiem.

Podsumowując – białko z wołowiny i serwatki to dwa różne białka odzwierzęce. Jedne i drugie wykorzystują produkty uboczne – serwatkę i pozostałości po przetworzeniu mięsa wołowego.

Białko wołowe czy serwatkowe – różnice w aminokwasach

Kolejna różnica wynikająca z głównej to profil aminokwasowy obu białek. Mimo że oba są pełnowartościowe, różnią się zawartością poszczególnych aminokwasów.

Aminokwasy to w zasadzie najważniejsza sprawa przy podejmowaniu decyzji o wyborze konkretnego białka. To one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz przyrost masy mięśniowej. Jakie są kluczowe różnice między oboma białkami?

Jeśli chodzi o dokładną zawartość aminokwasów, będzie się ona wahać w zależności od producenta. Białko wołowe zawsze ma więcej hydroksyproliny, proliny i glicyny niż serwatkowe. To aminokwasy endogenne, czyli takie które organizm sam syntezuje. Występują głównie w chrząstkach – nic więc dziwnego, że białko z wołowiny będzie ich miało nieporównywalnie więcej.

Co jednak z najważniejszymi dla sportowca aminokwasami – leucyną, izoleucyną i waliną oraz pozostałymi aminokwasami egzogennymi? W kwestii zawartości BCAA białko serwatkowe wygrywa w przedbiegach. Podobnie z pozostałymi EAA. Zainteresowani budową czystej masy mięśniowej niech jednak nie przestają czytać w tym miejscu!

Białko z wołowiny – zalety

Białko wołowe czy serwatkowe? Mimo że serwatka wygrywa w temacie aminokwasów, białko z wołowiny zasługuje na oklaski za brak laktozy i białek mlecznych. Z tego powodu jest dobrym wyborem dla alergików. Laktoza to przy dzisiejszym zaawansowaniu suplementów niewielki problem nawet przy WPC, ale uczulenie na same białka mleka wcale nie jest rzadkim problemem.

Białko z wołowiny jest praktycznie pozbawione węglowodanów i tłuszczu. Dzięki temu szybko się wchłania – nie musi być długo trawione, sprawdzi się więc jako dawka protein zaraz po treningu.

Trwają badania nad praktycznymi efektami stosowania białka wołowego. Nie jest to proste zadanie, bo wszystko zależy od jakości suplementu, różniącej się zależnie od producenta. Jakie ,,niepewne zalety” może mieć białko z wołowiny?

Z powodu bardzo wysokiej zawartości aminokwasów uczestniczących w syntezie kolagenu, białko z wołowiny może skutecznie wspierać kondycję stawów. To niezwykle ważne dla każdego podnoszącego ciężary.

Przyjmowanie białka z wołowiny może przekładać się także na wyższą podaż żelaza. W jednym z badań na triathlonistach wykazano, że białko wołowe faktycznie przekłada się na lepsze odżywienie żelazem. Niedługo później szerzej zakrojone badanie nie potwierdziło tego wyniku… Warto śledzić nowinki, ale na ten moment, pamiętając że białko wołowe nie stało obok porządnego kawałka mięsa lepiej nie polegać na nim w kwestii żelaza.

Białko wołowe czy serwatkowe – które lepiej buduje masę?

To co najważniejsze – na której odżywce łatwiej nabrać mięśni? Tutaj sprawa jest bardzo ciekawa, zważywszy na różnice w aminogramie obu białek. Na logikę, dzięki wyższej zawartości BCAA serwatka powinna budować mięśnie lepiej.

Praktyka pokazuje, że białko wołowe i serwatkowe buduje mięśnie tak samo. Zarówno jedne jak i drugie odżywki pomagają zbudować muskuły. W badaniach widać pewne odchylenia w kwestii przyrostu suchej masy, siły i powiększania się konkretnych partii mięśniowych, najpewniej jednak wynikają one z indywidualnej reakcji organizmu.

Białko z wołowiny – czy warto na nie stawiać?

Na jednym jak i drugim białku mięśnie urosną bardzo podobnie. Oba należą do pełnowartościowych, a różnice w aminogramie są do wyrównania dietą i innymi suplementami.

Weźmy to pod uwagę i dodajmy, że cena białka wołowego jest dużo wyższa. Swoje w tej kwestii robi nie tylko drogi proces hydrolizy, ale i… marketing. Wołowina kojarzy się raczej z soczystym stekiem niż z pasztetem na bazie skóry i chrząstek.

Po drugie – białko wołowe gorzej smakuje. Producenci robią co mogą w kwestii wariantów smakowych, ale białkom wołowym z reguły daleko do WPC i WPI.

Białko wołowe czy serwatkowe? Dla uczulonych na białka mleka białko serwatkowe siłą rzeczy nie wchodzi w grę. Takim osobom opłaca się zainteresować wołowym suplementem. Trzeba jednak pamiętać, że poza drogim i niezbyt smacznym hydrolizatem białka wołowego uczuleni na mleczne białko mają do wyboru też całą masę suplementów wegańskich.

 

Białko wołowe czy serwatkowe – co lepsze? W kwestii budowy masy jedno nie góruje nad drugim, szczególne zalety białka wołowego nie są potwierdzone, jest droższe i gorzej smakuje… Nie warto zastępować serwatki wołowiną przynajmniej na ten moment. Odradzają to także doświadczeni sportowcy z forów kulturystycznych. Nawet mając alergię na białka mleka nie trzeba ,,lecieć” od razu w wołowe, bo poza nimi na rynku są także świetne proteinówki roślinne.

Rozważasz białko wołowe bo nie tolerujesz mlecznego? Zanim po nie sięgniesz dowiedz się tego i owego o odżywkach roślinnych – poznaj więcej opcji i wybierz tę najlepszą dla siebie: https://e-figura.pl/weganskie-odzywki-bialkowe-dla-sportowcow/!

Mogą Ci się spodobać

Aplikacje do liczenia kalorii – test 4 najpopularniejszych w 2023 roku

Data publikacji 07.06.2023

Przeczytasz w 11 minut 285 wyświetleń

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 300 wyświetleń

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 140 wyświetleń

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 78 wyświetleń

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 249 wyświetleń

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 240 wyświetleń

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

Ile kalorii na masę trzeba jeść, by budować mięśnie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 246 wyświetleń

Do zbudowania imponującej muskulatury niezbędna jest nadwyżka kaloryczna. Trzeba jednak […]

Dieta 10 kg w 2 tygodnie – jadłospis, zasady i ćwiczenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 1531 wyświetleń

Zbliża się wielki dzień, w którym chcesz wyglądać jak milion […]

Posiłki do pracy – 10 zdrowych inspiracji 

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 245 wyświetleń

Zapracowany tryb zycia nie ułatwia kontrolowania diety… Na szczęście, większość […]

Shake białkowy – 10 przepisów bez odżywki [POLICZONE MAKRO]

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 802 wyświetleń

Shake białkowy to najprostszy sposób, by szybko, bez zapychania żołądka, […]

Ujemne kalorie – piękne, ale czy prawdziwe?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 195 wyświetleń

W długiej historii dietetyki, wiele produktów spożywczych reklamowało się jako […]

Ile wapnia dziennie jeść na mocne kości?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 227 wyświetleń

Wapń to podstawowy materiał budulcowy układu kostnego i zębów. Właśnie […]

Dieta po świętach – jak dojść do siebie przed Sylwestrem?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 245 wyświetleń

Miałaś nie objadać się w Boże Narodzenie, a wyszło jak […]

Dieta w święta – jak oszczędzić kalorie? 8 metod by nie przytyć

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 168 wyświetleń

Dieta idzie Ci już całkiem nieźle. Liczysz kalorie, kilka centymetrów […]

Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Czy można na surowo?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 388 wyświetleń

Wiele się mówi o tym, że płatki owsiane pomagają schudnąć. […]

Śniadanie bez węglowodanów – czy jest lepsze od węglowodanowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 292 wyświetleń

Sporo się mówi o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek […]

Produkty o wysokim IG – co jeść rozsądnie, by nie mieć wahań cukru?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 187 wyświetleń

Dłuższe uczucie sytości, brak napadów apetytu, profilaktyka zaburzeń metabolicznych – […]

Produkty z niskim IG – co jeść, by utrzymać cukier w normie?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 89 wyświetleń

Masz problem z nagłymi napadami apetytu? Jako podstawę diety, wprowadź […]

Jak zmotywować się do diety? 10 porad dla jedzących byle jak

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 217 wyświetleń

Pierwsze skojarzenie ze słowem dieta to oczywiście odchudzanie. Jednakże, w […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jak wygląda? 10 prostych zasad jedzenia

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 254 wyświetleń

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest prostsza, niż mogłoby się […]

Co to indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny? Znaczenie dla Twojej diety

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 152 wyświetleń

O IG słyszał chyba każdy, ale mało kto dokładnie zdaje […]

Dieta keto – co jeść, by była skuteczna i zdrowa? 

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 251 wyświetleń

Dieta keto – co jeść, żeby przejście na nią pomogło […]

Dieta ketogenna – dla kogo jest odpowiednia?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 318 wyświetleń

Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć […]

Ile kalorii ma owsianka na mleku i na wodzie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 577 wyświetleń

Kiedy nie wiadomo, co zjeść, to najlepiej zjeść owsiankę. Różnica […]

Na czym polega dieta keto? Wyjaśnienia od A do Z i badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 453 wyświetleń

O diecie ketogenicznej słyszeli nawet ci, którzy tematy dietetyczne omijają […]

Ile tłuszczu na redukcji? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1085 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 267 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 362 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 418 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 387 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close