Świeże ananasy i sok ananasowy to naturalny i pyszny sposób na promowanie zdrowia, poprawę regeneracji i zmniejszenie stanu zapalnego. To bogata w składniki odżywcze roślina z rodziny bromeliad. Ten pachnący tropikalny owoc jest bogaty w enzym proteolityczny bromelainę i przeciwutleniającą witaminę C, które mają silne działanie przeciwzapalne i są ważne dla regeneracji organizmu. Ananas – właściwości prozdrowotne tego owocu przedstawiamy w artykule – czytaj dalej!
Ananas – właściwości prozdrowotne bromelainy
Bromelaina, naturalny środek przeciwzapalny, wspomaga gojenie, przyspiesza procesy naprawy tkanek, ma właściwości przeciwbólowe i wiele innych korzyści zdrowotnych. Bromelaina jest skuteczna w leczeniu siniaków, siniaków i zwichnięć oraz zmniejsza obrzęk, tkliwość i ból.
Dlaczego warto jeść ananas? Dzięki silnemu działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbólowemu bromelaina pomaga również łagodzić objawy choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów oraz zmniejsza obrzęk pooperacyjny.
Ponadto bromelaina może pomóc złagodzić objawy niestrawności. Enzym ten, znajdujący się w świeżym ananasie, skutecznie rozkłada wiązania aminokwasowe w białkach zawierających argininę, co sprzyja dobremu trawieniu.
Ananas – właściwości odżywcze, czyli bogactwo witaminy C
Ananasy zapewniają również wysoki poziom witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i wzmacnia układ odpornościowy. Witamina C znana jest ze swojej zdolności do łagodzenia objawów przeziębienia i infekcji. Witamina C bierze również udział w budowie i naprawie komórek i tkanek oraz wspomaga gojenie się ran. Jeśli więc chodzi o ananas, właściwości odżywcze rozumiane jako bogactwo przeciwutleniaczy pozwolą nam nawet ograniczyć ilość przyjmowanych suplementów diety.
W organizmie człowieka witamina C jest wykorzystywana w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, przyswajaniu żelaza oraz syntezie aminokwasów i kolagenu. Kolagen jest białkiem fibrylarnym, które stanowi podstawę tkanki łącznej organizmu (skóry, ścięgien, chrząstek i kości).
Ponadto ananasy ze względu na wysoką zawartość witaminy C poprawiają zdrowie jamy ustnej. Ostatnie badania wykazały, że witamina C może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób dziąseł, takich jak zapalenie dziąseł i choroba przyzębia.
Ananas – właściwości prozdrowotne, czyli jak ten owoc pomaga w walce z drobnoustrojami? Oprócz zwiększenia zdolności regeneracyjnych tkanki łącznej, witamina C zwiększa również zdolność organizmu do zwalczania bakterii i toksyn, które dostają się do niej, powodując choroby dziąseł. Jest to jedna z najważniejszych korzyści witaminy C, ponieważ choroba przyzębia, która rozkłada dziąsła i tkankę kości szczęki, zwiększa ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2.
Jak wybrać odpowiedni ananas
Jeśli więc poszukujesz naturalnego sposobu na usprawnienie mechanizmów regeneracji i regeneracji organizmu, chcesz wzmocnić układ odpornościowy i jednocześnie rozpieszczać kubki smakowe, ananasy są idealnym produktem do włączenia do codziennej diety. Dlaczego warto jeść ananasa na świezo? Zaleca się spożywanie świeżych owoców, ponieważ mają najsilniejsze właściwości przeciwzapalne. W ananasach w puszkach większość bromelainy jest niszczona przez ciepło podczas procesu konserwowania.
Wybierając świeżego ananasa, nie oceniaj jego dojrzałości jedynie na podstawie koloru. Dojrzałe odmiany ananasa mają kolor od zielonego do złocistożółtego. Najważniejszym czynnikiem określającym dojrzałość ananasów jest węch, więc musisz używać zmysłu węchu.
Dojrzałe ananasy wydzielają lekki, słodki tropikalny zapach. Nie kupuj ananasów, które nieprzyjemnie pachną, mają miękkie plamy lub ciemne plamy – najprawdopodobniej są stare, zepsute i zaczęły gnić. I odwrotnie, ananas, który jest zbyt twardy, może być niedojrzały i niezbyt soczysty. Po zakupie świeży ananas przechowuj w spiżarni w temperaturze pokojowej, nie wkładaj go do lodówki. W ten sposób dłużej zachowa wyrazisty słodki smak. Poza tym, jeśli będziemy odpowiedniu przechowywać ananas, właściwości prozdrowotne tego owocu nie
Jak pokroić ananasa?
Na pewno nie masz już wątpliwości co do tego, dlaczego warto jeść ananas. Aby przygotować świeżego ananasa, najpierw należy go odpowiednio pokroić: odciąć wierzch, obrać ze skóry, usunąć ciemne „oczka” i twardy rdzeń. Można to zrobić na różne sposoby.
Jak pokroić ananasa? Metoda 1:
Połóż ananasa poziomo na desce do krojenia. Odetnij wierzch ananasa wraz z liśćmi ostrym nożem. Następnie pokrój ananasa wzdłuż na ćwiartki i ułóż podłużne plastry owoców poziomo na desce do krojenia. Ostrożnie odetnij miąższ każdego kawałka z twardej skórki, a następnie delikatnie zdejmij wizjer i usuń twardy rdzeń.
Jak pokroić ananasa – metoda 2:
Połóż ananasa poziomo na desce do krojenia. Odetnij wierzch i spód ananasa ostrym nożem. Połóż ananasa pionowo na desce do krojenia i ostrożnie odetnij skórkę. Użyj małego, ostrego noża lub końcówki noża do obierania, aby ostrożnie usunąć „oczy”. Następnie ustaw ananasa pionowo i pokrój go wzdłuż na ćwiartki. Usuń twardy rdzeń z każdego kawałka.
Po wykrojeniu ananasa można go pokroić w kostkę i zjeść na świeżo lub dodać do sałatek i przekąsek, aby uzyskać egzotyczny smak lub aromatycznych tropikalnych koktajli i koktajli.
Ananas – właściwości prozdrowotne w szklance czyli przepis na koktajl Pina Banan
Ten pyszny, pożywny koktajl bez cholesterolu jest bogaty w wiele korzystnych pierwiastków śladowych:
- bromelaina
- witamina C
- beta karoten
- potas
- tiamina (witamina B-1)
- ryboflawina (witamina B-2)
- żelazo
- celuloza
- kwasy tłuszczowe omega-3
- izoflawony sojowe
Składniki na koktajl:
1 mrożony banan
200 mg świeżego ananasa
1/2 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka dyni w puszkach
1 łyżka nasion lnu
1 łyżka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Umieść wszystkie wymienione składniki w blenderze lub robocie kuchennym. Ubijaj przez 1 do 2 minut, aż masa będzie gładka i kremowa. Koktajl przeznaczony jest na 2 porcje.
Ananas – właściwości odżywcze z pewnością czynią go owocem wartym włączenia do zdrowej diety! Dowiedz sie więcej o roli warzyw i owoców w jadłospisie osoby nie tylko aktywnej fizycznie – kliknij tutaj: https://e-figura.pl/warzywa-i-owoce-podstawa-zdrowej-diety/!