Herbata słynie z bogatego smaku, ale także z dobroczynnych właściwości. Jej picie to przyjemność, ale też potencjalna korzyść dla organizmu. Warto jednak zastanowić się, które z powszechnych przekonań na temat jej wpływu na ciało człowieka są prawdziwe, a które to tylko mity. Sprawdź, co wiemy o dobroczynnych właściwościach czarnej herbaty!
Fakty. Co wiemy o korzyściach zdrowotnych czarnej herbaty
Czarna herbata może być smacznym i korzystnym dodatkiem do codziennej diety, ale warto pamiętać też o zróżnicowanej diecie. Odżywiając się nieprawidłowo, nie naprawimy wszystkich problemów zdrowotnych, popijając filiżanką herbaty fast foody, czy inne puste kalorie. Warto jednak ją pić ze względu na jej skład.
Jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i flawonoidy[1], które mogą wspierać dobre funkcjonowanie organizmu. Zawarte w niej polifenole to związki roślinne, które usprawniają proces nauki. Dzięki nim mózg jest lepiej dotleniony[2].
Są one kluczowe w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu oraz powodują uszkodzenia komórek ciała i ich szybsze obumieranie. Badania wykazały też, że polifenole działają prebiotycznie[3].
Antyoksydanty, znane również jako przeciwutleniacze, to substancje, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Są to reaktywne cząsteczki, które powstają w organizmie w wyniku procesów metabolicznych i mogą prowadzić do przedwczesnego starzenia się komórek oraz rozwoju różnych chorób. Antyoksydanty neutralizują te szkodliwe cząsteczki, wspierając zdrowie i młodszy wygląd skóry[4].
Flawonoidy zawarte w czarnej herbacie mogą wspierać pracę serca[5]. Flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, przyczyniają się do poprawy zdrowia naczyń krwionośnych[6].
Niektóre badania sugerują, że picie czarnej herbaty może pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL[7] co może być korzystne dla układu krążenia. Poza tym obecność kofeiny w czarnej herbacie może wspomagać koncentrację i poprawiać nastrój.
Mity na temat czarnej herbaty
Mit 1. Picie czarnej herbaty wspomaga odchudzanie.
Chociaż czarna herbata może wspierać metabolizm dzięki zawartości kofeiny[8], sama w sobie nie jest cudownym środkiem na utratę wagi.
Mit 2. Picie czarnej herbaty w dużych ilościach może zredukować ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
W rzeczywistości zdrowa dieta i styl życia są kluczowe dla zapobiegania chorobom, a herbata może być tylko jednym z wielu elementów wspierających samopoczucie i mających dobroczynny wpływ na organizm.
Mit 3. Dłużej parzona herbata doda nam więcej energii.
W rzeczywistości długo parzony napar wchodzi w reakcje chemiczne z innymi związkami, które są uwalniane z herbaty z czasem, a w rezultacie teina traci swoją moc[9].
Mit 4. Herbata odwadnia organizm.
Zawarte w herbacie makro- i mikroelementy są cenną bazą odżywczą, a ilość teiny nie jest wystarczająca, aby powodować odwodnienie. Jedna filiżanka czarnej herbaty zawiera od 30 do 50 mg kofeiny[10].
Właściwości a jakość herbaty
Warto decydować się na wysokiej jakości herbatę, aby cieszyć się jej cennymi właściwościami. Przykładem mogą być herbaty cejlońskie Dilmah. Markę założył Merrill J. Fernando, który wprowadził na rynek herbatę najwyższej jakości, uprawianą i pakowaną w Sri Lance.
Dilmah słynie z zaangażowania w świeżość i autentyczność swoich produktów, oferując szeroki wybór herbat czarnych, czarnych aromatyzowanych i czarnych z dodatkami. Dzięki unikalnemu podejściu do produkcji, które łączy tradycję z nowoczesnymi metodami, zapewnia wyjątkowe doznania smakowe i aromatyczne. Sklep z herbatami herbataikawa.pl oferuje bogaty asortyment produktów Dilmah. Wypróbuj różne warianty czarnej herbaty i znajdź swój ulubiony!
Spożywanie czarnej herbaty to nie tylko przyjemność, ale również korzyść dla zdrowia. Regularne picie tego napoju może przynieść wiele pozytywnych efektów, takich jak poprawa funkcji serca, wspomaganie trawienia czy działanie antyoksydacyjne. Warto włączyć czarną herbatę do swojej codziennej diety, aby korzystać z jej licznych dobroczynnych właściwości.
Źródła
- Tea and Your Health By Dilmah School of Tea: Tea and Your Health-Book, https://www.teaandyourhealth.com
- Maliny z prebiotykami, Puls Medycyny, 2023: https://pulsmedycyny.pl/medycyna/diety/maliny-z-prebiotykami-to-najlepsze-polaczenie-dla-watroby-badania/
- Wierzejska, Wpływ picia herbaty na zdrowie, Przegląd Epidemiologiczny, 2014; 68: 595-599.
- Hartley L, Flowers N, Holmes J, Clarke A, Stranges S, Hooper L, Rees K, r Paulina Rolska, Zielona i czarna herbata w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, 2013, Biblioteka Cochrane.
- Wierzejska, Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie, Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, Nr 2, 141 – 147, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
- Rahman, M. Z. Fazal, Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health, National Center for Biotechnology Information (NCBI).
[1] Sprawdź: Tea & Your Health
[2] Źródło: Tea and Your Health-Book
[3] Źródło: Puls Medycyny – Maliny z prebiotykami
[4] Zobacz: A. Rahman, M. Z. Fazal, Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health, National Center for Biotechnology Information (NCBI).
[5] Źródło: Przegląd Epidemiologiczny – Wpływ picia herbaty na zdrowie
[6] Źródło: A. Rahman, M. Z. Fazal, Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health, National Center for Biotechnology Information (NCBI).
[7] Źródło: Przegląd Epidemiologiczny – Wpływ picia herbaty na zdrowie; Cochrane – Zielona i czarna herbata w prewencji chorób sercowo-naczyniowych
[8] Sprawdź: R. Wierzejska, Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie, Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, Nr 2, 141 – 147, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
[9] Zobacz: Sprawdź: R. Wierzejska, Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie, Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, Nr 2, 141 – 147, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
[10] Zobacz: Sprawdź: R. Wierzejska, Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie, Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, Nr 2, 141 – 147, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.