Trądzik to problem, z którym boryka się wiele osób. Wbrew pozorom nie dotyczy on wyłącznie nastolatków. Niedoskonałości na skórze mogą pojawiać się również u dorosłych. W takich przypadkach zalecana jest konsultacja z lekarzem i znalezienie przyczyny problemu. Ogromne znaczenie ma również odpowiednia pielęgnacja cery, a także codzienna dieta. Niestety wiele osób zapomina o tym ostatnim aspekcie. Jak powinna wyglądać dieta na trądzik? Sprawdź!
Dlaczego wiele osób boryka się z trądzikiem?
Trądzik kojarzony jest głównie z okresem dorastania. Jednak warto pamiętać o tym, że problemy skórne są częstą przypadłością także u osób dorosłych. Nie da się wskazać jednej przyczyny trądziku – każdy przypadek jest inny. Właśnie dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem, który będzie w stanie rozpoznać przyczynę problemu i zastosować odpowiednie leczenie.
Do przyczyn trądziku można zaliczyć między innymi: czynniki genetyczne, zmiany hormonalne, nadmierną aktywność gruczołów łojowych, silny stres, niewłaściwą pielęgnację cery, a także źle zbilansowaną dietę opartą na wysoko przetworzonej żywności.
Jak codzienna dieta wpływa na trądzik?
Nie da się zaprzeczyć, że na stan Twojej cery, oprócz pielęgnacji ma wpływ także szeroko pojęty styl życia. Jeśli będziesz spożywać wysoko przetworzone produkty, istnieje duża szansa, że na Twojej twarzy pojawią się zmiany zapalne. Natomiast odpowiednio zbilansowana dieta wpłynie pozytywnie na stan całego organizmu, w tym także na stan cery. Twoje codzienne posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane, oparte na produktach bogatych w cenne składniki odżywcze, a także witaminy i minerały. W tym kontekście warto także zwrócić uwagę na relację na osi jelita a trądzik. Mikrobiom jelitowy ma wpływ na to, jak wygląda Twoja skóra.
Dieta na trądzik – co jeść?
Wiesz już, że warto zwracać większą uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu każdego dnia. Pojawia się więc pytanie, jakie produkty mogą wspierać walkę z trądzikiem? Dieta powinna opierać się na warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, jajkach, chudym mięsie, a także zdrowych tłuszczach zwierzęcych i roślinnych (ryby, awokado, oleje roślinne). Chodzi o dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
Dieta na trądzik – jaki produktów unikać?
Jeśli chcesz cieszyć się piękną i promienną cerą bez niedoskonałości, zdecydowanie warto unikać takich produktów jak: słodycze, słone przekąski, ostre przyprawy, gotowe dania, słodzone napoje, fast foody. U niektórych osób spożywanie nabiału w nadmiarze również może przyczyniać się do zaostrzenia zmian trądzikowych. Wyeliminować należy także alkohol.
Nieestetyczne zmiany skórne mogą powodować spory dyskomfort i obniżać poczucie własnej wartości. Właśnie dlatego warto podjąć walkę z niedoskonałościami. Pierwszym krokiem powinna być konsultacja z lekarzem. Ważne jest również stosowanie odpowiedniej pielęgnacji, a także spożywanie zbilansowanych posiłków bogatych w cenne składniki odżywcze. Natomiast świetnym uzupełnieniem pielęgnacji i zbilansowanej diety jest stosowanie dermosuplementów, które będą dodatkowym wsparciem od wewnątrz.