Bułki bez drożdży to wygodna, prosta alternatywa klasycznego pieczywa wyrastającego na drożdżach. Do upieczenia ich potrzebujesz składników, które najprawdopodobniej masz teraz w kuchni. Poznaj przepisy na bułeczki bez drożdży w różnym wydaniu, skosztuj i wybierz, które na stałe wejdą do menu w Twoim domu. Zawsze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika… Aż ślinka cieknie!
Kto powinien wybierać właśnie bułki bez drożdży?
Drożdży nie mogą jeść osoby ze stwierdzoną nietolerancją lub alergią. Mogą być one niezależne, lub powiązane z chorobami jelit. U nich spożywanie drożdży prowadzi prosto do problemów gastrycznych. Jest to względnie mała grupa, jeżeli jednak obserwujesz, że po spożyciu drożdżowego ciasta z Twoim brzuchem dzieje się coś niedobrego, warto to jak najszybciej sprawdzić u gastrologa – być może do niej należysz.
Generalnie, drożdże są zdrowe i bezpieczne, toteż najważniejszym czynnikiem przemawiających za wypiekami bez nich jest wygoda. Czekanie aż drożdże wypracują pożądaną konsystencję ciasta jest nieco uporczywe. Bułeczki bez drożdży robi się po prostu znacznie szybciej, a walorami smakowymi nie ustępują tym drożdżowym.
Klasyczne warianty bułek – bazy do kanapek. 8 pomysłów
Zacznijmy od najprostszych wersji bułeczek – tych, które wymagają dodatków słonych i słodkich, w sam raz do różnorodnych kanapek. Poniżej poznasz kilka przepisów, których nie powstydziłaby się najlepsza kanapkownia w mieście. Do każdego przepisu proponujemy urozmaicające dodatki.
Klasyczne pszenne bułki bez drożdży
Najprostszy zamiennik bułeczek z piekarni – w sam raz do kanapek wytrawnych i na słodko. Podobnie jak wszystkie inne bułki, najlepiej smakują zjedzone na świeżo, jeszcze tego samego dnia.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 750
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 jajko klasy wagowej M
- 50 ml oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
Wykonanie:
- 1. Do miski wrzuć wszystkie składniki. Wymieszaj z użyciem miksera, ciasto powinno był gładkie. Jeżeli wyjdzie zbyt lejące się, dodaj więcej mąki.
- 2. Wyrób gładkie ciasto i podziel je na 8 równych części. Uformuj bułeczki i wyłóż je na blachę oprószoną mąką.
- 3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut, góra-dół. Po dwudziestej minucie sprawdzaj konsystencję bułeczek metodą suchego patyczka.
Pomiędzy bułkami musi być duży odstęp, bo w piekarniku będą rosły. Aby były bardziej puszyste, możesz dodać do ciasta jeszcze pół łyżeczki sody oczyszczonej. Bułeczki bez drożdży da się też zrobić na proszku do pieczenia – pamiętaj, że proszku do pieczenia należy dodać 4x więcej niż sody, by uzyskać taki sam efekt.

Klasyczne dodatki są najlepsze!
Do ciasta i na wierzch bułeczek możesz dodać takie uzupełnienia jak:
- sezam,
- pestki słonecznika,
- pestki dyni,
- mak,
- orzechy,
- rodzynki, suszona żurawina, inne posiekane suszone owoce.
Superproste trzyskładnikowe bułki bez drożdży
Nie zapominajmy o bardzo prostej wersji bułeczek, które przy okazji są całkiem fit. Wykorzystamy do nich jogurt skyr. To islandzki typ jogurtu, wysokobiałkowy, o zerowej zawartości tłuszczu i bardzo niskiej kaloryczności (55-65 kcal na 100 gramów). Dzięki walorom tego jogurtu, bułki ze skyrem są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Kupisz go w prawie każdym sklepie, także tym niewielkim, osiedlowym.
Dlaczego mąka pełnoziarnista? Zawiera więcej minerałów, witamin oraz błonnika od klasycznej, drobno przemielonej pszennej. Poza tym daje bardziej intensywny smak wypieków.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie, tylko jesli chcesz bułeczki na słodko – 1/2 szklanki erytrolu
Wykonanie:
- 1. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj jogurt naturalny typu skyr i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Może być konieczne rozrzedzenie ciasta odrobiną wody – uwaga z dodawaniem, by nie zrobiło się leiste. Jeżeli dasz za dużo wody, trzeba dorzucić mąki.
- 2. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj bułeczki. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 3. Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut, grzanie góra dół, aż będą złotobrązowe. Upieczone bułki odstaw do ostygnięcia.
Z czym podawać?
Bułeczki zawierają dużo białka, ale nie ma w nich tłuszczu. Dlatego, warto dodać do ciasta orzechy, pestki słonecznika, lub nadziać je na słodko masłem orzechowym przy pomocy strzykawki cukierniczej. Ciekawym uzupełnieniem słodkiego wariantu będzie także polewa z gorzkiej czekolady.
Używasz neutralnych bułeczek jako bazy do kanapek? Sięgnij po masło i sery.
Pełnoziarniste bułki bez drożdży – zdrowe i pożywne
Znajdzie się także coś dla fanów wyrazistego razowego pieczywa. Tutaj biała mąka pszenna w ogóle nie będzie Ci potrzebna. Przyda się za to mąka gryczana, w smaku przypominająca gryczaną kaszę.
Składniki:
- 350 g mąki żytniej razowej
- 120 g mąki gryczanej
- 100 g siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka (ciepłego)
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
- 1. W misce umieść wszystkie suche i mokre składniki. Wymieszaj, aż stworzą elastyczną, zbitą masę.
- 2. Uformuj 6 bułek. Rozłóż je na blasze w sporych odstępach, by nie posklejały się podczas wyrastania.
- 3. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, grzanie góra dół, 20-30 minut.

Jeszcze więcej witamin i minerałów
Dodaj do ciasta pestki, orzechy, mak i sezam, a stworzysz prawdziwą witaminową bombę. Takie urozmaicone, razowe pieczywo nabite zdrowymi akcentami lubimy najbardziej.
Przepis na bułki na jogurcie naturalnym
Nie masz w lodówce jajek, ale znajdzie się trochę naturalnego jogurtu? W porządku – zrobisz smakowite bułeczki też w taki sposób. Skoro nie ma jajka, o wilgotność ciasta zadba właśnie dodatek jogurtu.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typu 750
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
- 1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz jogurt, olej i mleko.
- 2. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni.
- 3. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj bułeczki. Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Wierzch warto posmarować odrobiną mleka.
- 4. Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół, przez około 20 minut, aż będą złotobrązowe.
Ciasto ma tworzyć zbitą konsystencję bułeczek. W zależności od tego, jaka jest gęstość jogurtu, może być konieczne lekkie rozrzedzenie jej dodatkiem mleka, lub przeciwnie – zagęszczenie odrobiną mąki.
Dodatki do ciasta
Delikatne ciasto bułeczek uzupełnij chrupiącym akcentem. Orzechy, pestki dyni, a z wierzchu posypanie makiem – to jest to! Przy okazji będzie bardzo zdrowo.
Owsiane bułeczki bez drożdży
Mąka owsiana to po prostu bardzo drobno zmielone płatki owsiane. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest bogata w błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ponadto zawiera witaminy i minerały, takie jak witamina E, magnez i żelazo. Stworzysz na niej bardziej sycące bułeczki, które wystarczy wypełnić składnikami bogatymi w białko, świeżymi warzywami oraz odrobiną tłuszczu, by zrobić sycącą fit kanapkę.
Składniki
- 250 g mąki owsianej
- 150 g mąki pszennej 650 lub 750
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 220 ml mleka
- 100 ml oleju roślinnego
Wykonanie:
- Do miski wsyp mąkę owsianą, pszenną, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj jajko, olej i mleko.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na 6-8 równych części i uformuj bułeczki preferowanej wielkości.
- Bułeczki ułóż na blaszce, Piecz w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni przez 20-30 minut, aż będą rumiane. Im mniejsze, tym szybciej się upieką.
Połączenie mąki owsianej i pszennej daje przyjemną konsystencję wypieku. Opcjonalnie, możesz zwiększyć delikatność ciasta dodaniem 4-5 łyżek jogurtu naturalnego.
Czym uzupełnić?
Lekko owsiany smak ciasta nie potrzebuje dodatkowych podkręcaczy. Trzymaj się standardowych, lubianych przez Ciebie urozmaiceń, jak sezamowa i makowa posypka. W kanapkach, owsiane pieczywo szczególnie dobrze smakuje z masłem orzechowym oraz miodem.
Maślane bułeczki na słodkie śniadanie
Słodkie śniadanie z jeszcze ciepłymi bułeczkami rozpływającymi się w ustach… Ruszaj do kuchni – masz wszystkie potrzebne składniki!
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 120 g masła, roztopionego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 280 ml mleka
- 1 szczypta soli
- erytrol do smaku
- opcjonalnie – zwykły cukier, ale erytrol jest zdrowym zamiennikiem bez kalorii
Wykonanie:
- 1. Wrzuć do miski wszystkie składniki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- 2. Uformuj 7-8 bułek. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.
- 3. Wierzch bułek posmaruj mlekiem i posyp erytrolem.
- 4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, piecz około 20 minut, grzanie góra dół. Sprawdzaj konsystencję metodą suchego patyczka.
Masło najwygodniej rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na najniższej temperaturze.
Co do słodkich bułeczek?
Podawaj bułeczki z miodem, domowym dżemem, masłem orzechowym, nutellą z awokado, jogurtem naturalnym i innymi słodkimi dodatkami, jakie przyjdą Ci do głowy. Smakują wybornie nie tylko na ciepło.

Hamburgerowe bułki do zdrowych fast-foodów
Hamburgerowe bułki bez drożdży są bardzo proste do wykonania. Taka wersja jest znacznie zdrowsza od paczkowanych bułek do hamburgerów dostępnych w markecie. Idealna pod fit-zamienniki fastfoodowych burgerów!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej 650 klub 750
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko klasy wagowej M
- 50 ml oleju rzepakowego
- 180 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- opcjonalnie – płaska łyżeczka cukru lub erytrolu, jeżeli wolisz słodkawe bułki hamburgerowe,
- sezam do posypania – koniecznie!
Wykonanie:
- 1. Takie samo, jak w poprzednich bułkach 😉
- 2. Wymieszaj składniki, uformuj 6 bułek, włóż do piekarnika na 180 stopni, góra-dół, 20-30 minut.
- 3. Zanim włożysz do bułek składniki hamburgera, poczekaj aż wystygną. Wtedy łatwo je pokroisz.
Nie żałuj sezamu – w końcu bez niego nie ma prawdziwych hamburgerowych bułek. Poza tym sezam jest bardzo zdrowy. To jedno z najbogatszych roślinnych źródeł wapnia.

Jak wykorzystać bułeczki hamburgerowe?
Są stworzone do podawania na ciepło, więc przed składaniem kanapki chwilę podgrzej je na patelni z obu stron.
Przygotuj domowe wersje burgerów z McDonalda. Mielone mięso kurczaka, ser o obniżonej zawartości tłuszczu, dużo świeżych warzyw i dipy własnej roboty – takie fast-foody można jeść nawet codziennie.
Niskowęglowodanowe bułki bez drożdży i mąki pszennej
Jeżeli ograniczasz węglowodany, nie musisz rezygnować z pieczywa. Przy okazji wypieki są bezglutenowe i bezlaktozowe.
Skład:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki ziaren chia
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, ziarna chia, cynamon i sól.
- W drugiej misce ubij jajka z mlekiem kokosowym.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia. Formuj bułki o dowolnym kształcie i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz bułki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż się zarumienią.
Jak jeść takie bułeczki?
Takie bułeczki będą dobre nie tylko na diecie niskowęglowodanowej. Spróbuj ich, gdy stawiasz na kanapki z samymi węglowodanowymi dodatkami, np. dżemem i niczym innym. Białko i tłuszcz nadrobi skład pieczywa, więc posiłek będzie zbilansowany. Używaj dżemów w miarę możliwości bez dodatku cukrów – w czystych owocach jest go wystarczająco dużo.
Poza tym, te bułeczki można jeść tak samo, jak każde inne. Świetne bazy do wytrawnych i słodkich kanapek z rozmaitymi składnikami.
Bułeczki bez drożdży a’la drożdżówki – 4 pomysły
Czas na urozmaicone warianty bułek, które nie potrzebują wypełniania dodatkami. Zamiast przesłodzonych drożdżówek z piekarni, czy hermetycznie zapakowanych rogali pełnych spulchniaczy, złap za domową nie-drożdżówkę!
Mocno czekoladowe bułeczki bez drożdży
Czekoladowe bułeczki do zjedzenia z ciepłym mlekiem przypadną do gustu największemu czekoholikowi. Najlepiej jeść jeszcze ciepłe, lub po podgrzaniu w mikrofalówce. Uwaga – pachną tak dobrze, że nie schowasz się przed domownikami!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 200 g erytrolu lub cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 50 gramów gorzkiej czekolady pokruszonej na drobno
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wykonanie:
- 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ucierać dalej, aż masa stanie się jednolita.
- 2. Wsypać kakao, pokruszoną czekoladę, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać, a następnie zagnieść ciasto.
- 3. Ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki.
- 4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, aż bułeczki będą zarumienione.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by takie mocno czekoladowe bułeczki napakować dodatkowymi smakami. Możesz posypać je z wierzchu kruszonymi orzechami, po przekrojeniu wysmarować masłem orzechowym, lub do ciasta dodać solidną ilość rodzynek. Do tego szklanka gorącego mleka.
Bułki-pizzerinki bez drożdży
Mini-pizza na śniadanie w biegu wcale nie musi pochodzić ze sklepu. Przygotuj zapas własnych pizzerinek do częstowania się – zapewniamy, że te pyszne bułki bez drożdży, pełne dodatków, rozejdą się wśród domowników błyskawicznie. Dzięki dodatkowi twarogu pizzerinki mają dużo białka. Jeżeli dodasz do bułeczek wysokobiałkowe składniki, warzywa i ser, uzyskasz bardzo sycącą przekąskę.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej 750
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół kostki twarogu półtłustego (ok 120 gramów)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- sos pomidorowy
- ulubione dodatki (np. mozzarella, salami, pieczarki, papryka, cebula, oliwki)
Wykonanie:
- 1. Mąki, twaróg, jajko, sodę i sól wymieszaj na jednorodną masę.
- 2. Rozwałkuj ciasto. Wysmaruj je sosem pomidorowym, wyłóż składniki.
- 3. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 3 cm i zawiń w ślimaki, tak by składniki się nie wysypywały.
- 4. Rozłóż pizzerinki na blasze, włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz przez około 15-20 minut w 200 stopniach.

Gdy trochę pokombinujesz w kuchni, pomysł na pizzerinki możesz przekształcić w słodkie bułeczki deserowe. Do ciasta dodaj erytrol, wysmaruj np. masłem orzechowym, wypełnij owocami. Zachęcamy do eksperymentów!
Bułeczki twarogowe w stylu Raffaello
Należysz od fanów kokosowych kuleczek z migdałowym nadzieniem? Te bułeczki bez drożdży to będzie dla Ciebie niezła gratka. Może i nie smakują całkiem jak Raffaello (konsystencja pralinek robi swoje 😉 ) ale skutecznie zaspokoją ochotę na słodkość, kokos i migdały.
Te bułki mają dużo białka, zdrowego tłuszczu, minerałów i witamin. Solidne słodkie drugie śniadanie, które rzeczywiście Cię nasyci.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego drobno zmielonego
- 2 jajka
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- szklanka mąki pszennej typ 650
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 2/3 szklanki erytrolu
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- posiekane migdały i płatki migdałowe – według uznania
- kokosowe wiórki – według uznania
Wykonanie:
- 1. Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj jajka i cukier i wymieszaj na gładką masę.
- 2. Wsypać mąkę pszenną, mąkę kokosową i sodę oczyszczoną, wymieszaj. Na koniec dodaj wiórki i migdały.
- 3. Ciasto podziel na 16 części i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- 4. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 25-30 minut, aż wierzchy będą zarumienione.
Ilość wiórków kokosowych i migdałów zależy tylko od Ciebie – nie chcemy ograniczać maniaków tych smaków ;). Opcjonalnymi dodatkami do ciasta jest także biała czekolada, a całość można podkręcić aromatami spożywczymi – kokosowym, białoczekoladowym, migdałowym lub Raffaello (na polskim rynku królują aromaty Funky Flavors).
Cynamonowe bułeczki bez drożdży na chłodne wieczory
Jesień i zima to sezon na cynamonki! Przygotuj własne, bez drożdży, sztucznych dodatków i… wielkiego wysiłku. To naprawdę proste. Przepis nie jest fit, więc przyp;ominamy, że w zdrowej diecie jest miejsce na wsyztsko, wystarczy umiar!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cynamonu (jesli bardzo go lubisz może być więcej)
- garść rodzynek
Wykonanie
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej połącz olej, jajko i mleko. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia. Ciasto rozwałkuj na płasko.
- W misce wymieszaj cukier trzcinowy, rodzynki i cynamon. Wysmaruj ciasto mieszanką.
- Pokrój ciasto na paski o szerokości około 3 cm, zawiń w ślimaki.
- Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż będą rumiane i pachnące.
Cynamonowe bułeczki najlepiej smakują w towarzystwie kakao (naturalne kakao + mleko + erytrol – polecamy zamiast gotowego kakao do picia). Podgrzej je, zwiń się w kocyk i poczuj jesień całym sobą 😉

Bułki bez drożdży mogą być bardzo różnorodne, a zrobienie ich nie przysparza większych problemów. Pamiętaj – gdy ciasto wyjdzie leiste, dodaj więcej mąki, a gdy za gęste na urabianie, rozrzedź je mlekiem albo odrobiną wody. Bułeczki bez drożdży nie od razu wychodzą perfekcyjnie wizualnie (jak to z większością wypieków bywa ;)) – ale przecież najważniejsze jest to, by świetnie smakowały. Eksperymentuj z własnymi dodatkami i wielkością bułeczek, a szybko dojdziesz do tego, jakie najbardziej Ci odpowiadają.