Jaki makaron na diecie, czyli ile kalorii ma makaron?
Jednym z ulubionych, a zarazem prostych i szybkich dań jest makaron. Tak naprawdę można go przygotować z dowolnymi dodatkami. Mamy przecież spaghetti cacio e pepe czy spaghetti aglio e olio, które wymagają bardzo ograniczonej ilości składników. Jednak chcąc zrzucić zbędne kilogramy makarony włoskie są często pierwszą rzeczą, którą eliminujemy. Czy to na pewno słuszna decyzja?
Makaron – jak liczyć kalorie?
Niestety nie da się podać jednej konkretnej liczby opisującej kaloryczność wszystkich makaronów. Jak wiecie oferta na rynku jest bardzo szeroka i można spotkać bardzo różne makarony. Sklep zajmujący się zdrową żywnością zaopatrzy swój asortyment w makarony robione z warzyw, pełnoziarniste czy takie wyprodukowane z roślin pochodzących z pól, na których prowadzi się zrównoważoną politykę rolną . Z drugiej strony, Veneziana sklep internetowy sprzedaje bardziej klasyczne rozwiązania, które nawiązują do włoskiej kultury. I także tutaj nie możemy podać jednej magicznej liczby, ponieważ jest wiele czynników, które mogą zwiększyć lub zmniejszyć kaloryczność makronu. Dla przykładu możemy wybrać tortellini z szynką, które będą bardziej kaloryczne niż azjatycki makaron ryżowy.

Najłatwiejszym sposobem liczenia kalorii oraz składników odżywczych jest zapoznanie się ze składem na opakowaniu. W ten sposób będziemy mogli dokładnie wyliczyć, ile spożywamy kalorii.
I tutaj czeka na nas bardzo miła niespodzianka! Jeśli gotujemy porcję 100 gram makaronu, po ugotowaniu otrzymamy około 300 gram gotowego produktu. Więc nie musimy się aż tak bardzo przejmować samymi kaloriami makaronu. Wchłania on dużo wody, więc mniejsza porcja będzie dla nas wystarczająco sycąca. Okazuje się, że dużo większą kaloryczność mają tłuste sosy, z którymi podajemy przygotowane przez nas spaghetti lub tagliatelle.
Niskokaloryczne makarony
Skoro już wiemy, że makarony wcale nie są bombami kalorycznymi, to czy warto szukać ich niskokalorycznych zamienników? To w dużym stopniu zależy od powodu, który motywuje nas do ograniczenia spożywania makaronu. Jeśli jest to chęć zrzucenia zbędnych kilogramów i poprawy samopoczucia lepszym wyborem będzie po prostu przygotowanie dania, z lekkim warzywnym sosem lub znalezienie makaronu, którego kaloryczność będzie nam odpowiadać.
Dla osób, które chcą pożegnać się z wyrobami mącznymi, ponieważ wykryto u nich nietolerancję glutenu, też mamy dobrą wiadomość! Makarony można w bardzo prosty sposób zastąpić różnymi warzywami
– i nie chodzi nam tutaj o gotowe produkty, a o własnoręcznie wycinane paski z warzyw. Możemy do tego wykorzystać cukinię, marchewkę, dynię lub bataty. W zależności od konkretnego warzywa możemy sami dopasować sobie wzór, który otrzymamy poprzez umiejętne krojenie lub wykorzystać specjalne narzędzie. Maszyna spiralna do krojenia warzyw to inwestycja rzędu kilkudziesięciu złotych, a jest w stanie kilkakrotnie przyspieszyć proces przygotowywania makaronu z warzyw.
Niestety makaron z warzyw nie jest idealnym zamiennikiem makaronów zbożowych. Co więcej, niektórym takie rozwiązanie nie przypadnie do gustu, ponieważ nie będzie tak samo sycące co tradycyjny makaron albo po prostu nie zastąpi jego wyjątkowego smaku. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego, bo może nas to pozytywnie zaskoczyć.
Zdrowie, ekologia i porady life style’owe oraz wiele więcej znajdziesz na http://lubie.com.pl/.
Jaki makaron jest najmniej kaloryczny?
Sięgając po nowy makaron lub szukając ciekawego pomysłu na obiad często wpisujemy w wyszukiwarkę frazę – „makaron ile kcal„. I tutaj pojawia się nam olbrzymia lista kilkunastu albo nawet kilkudziesięciu rodzajów makaronów dostępnych na rynku. Zauważymy od razu, że kaloryczność różnych rodzajów makaronu waha się w jednym przedziale – od 300 do 400 kcal. A więc, jaka jest odpowiedź, na którą wszyscy czekamy – który makaron ma najmniej kalorii? Okazuje się, że makarony chińskie, a dokładniej mówiąc makaron ryżowy ma najmniejszą kaloryczność, ponieważ wynosi ona ok. 100 kcal na 100 gram produktu. Na ogół, patrząc na opisy produktów kuchni azjatyckiej zauważymy, że średnia kaloryczność będzie niższa niż w przypadku kuchni włoskiej. Jednak na ogół nie oznacza zawsze, ponieważ nawet wśród makaronów ryżowych możemy znaleźć produkty, w których ilość kalorii jest taka sama jak ta z wyżej podanego przedziału.
Najlepszym sposobem na sprawdzenie kaloryczności jest przeczytanie opisu znajdującego się na opakowaniu, ponieważ często nawet ten sam rodzaj makaronu różni się od siebie pod pewnymi względami w zależności od producenta.
Makaron – skład, czyli mikro- i makroelementy
Bycie na diecie to często sformułowanie, które wiąże się z praktykami niekontynuowanymi po zrzuceniu kilku kilogramów. Dużo lepszym i zdrowszym zachowaniem jest nauczenie się dobrych nawyków żywieniowych. Nie możemy patrzeć jedynie na kalorie produktów, bo niektóre z nich, pomimo dużej kaloryczności, będą bardzo zdrowe i warto wzbogacić nimi swoją dietę. Oczywistym przykładem są ryby i orzechy, ale ta zasada ma również swoje odzwierciedlenie w makaronach. Produkty zbożowe oprócz kalorii mają też składniki odżywcze, które będą mile widziane w urozmaiconej diecie.
Makaron – ile białka?
Tradycyjne zbożowe makarony raczej nie są bogate w białka, ale jak wcześniej wspomniałam na rynku mamy teraz naprawdę olbrzymią ofertę, w której znajdą się również produkty wysokobiałkowe! To zainteresuje pewnie osoby chcące zrzucić tkankę tłuszczową, a na jej miejscu wypracować mięśnie lub dla wegan. Wysokobiałkowymi propozycjami będą makarony robione z warzyw strączkowych, np. z soczewicy lub fasoli.
Makaron – ile węglowodanów
Makaron jest najbardziej bogaty w węglowodany. Są one organicznymi związkami chemicznymi, które pełnią kilka funkcji w organizmach żywych. Nas najbardziej będzie interesowała funkcja energetyczna. W składzie makaronu mamy najwięcej skrobi, czyli składnika, który magazynuje energię u roślin – w końcu makaron robi się ze zbóż i warzyw. Skrobia jest węglowodanem przyswajalnym przez nasz organizm, dzięki czemu dostarcza nam dużo energii. Dieta bogata w węglowodany jest zalecana osobom, których zapotrzebowanie kaloryczne jest wysokie. Są to osoby uprawiające regularnie sporty lub pracujące fizycznie.
Błonnik
Nie możemy zapomnieć o błonniku! Wśród właściwości tego składnika odżywczego należy wymienić:
- zmniejszenie wchłaniania cholesterolu,
- obniżenie stężenia glukozy w krwi,
- zmniejszenie uczucia głodu,
- pozytywny wpływ na pracę jelit,
- działanie prebiotyczne.
A makarony pełnoziarniste zawierają spore ilości błonnika! Jeśli interesuje nas chociaż jedna z wymienionych właściwości przy następnych zakupach zamieńmy jasny makaron na jego zdrowszy zamiennik.
Czy makarony kolorowe mają więcej kalorii niż makarony tradycyjne?
Zielone, czerwone, czarne i intensywnie żółte makarony często kuszą nas swoimi wyjątkowymi kolorami. W końcu tworząc arcydzieło kulinarne zależy nam, aby wszystko wyglądało idealnie. Dlaczego więc nie skorzystać z kolorowego makaronu? Niektórzy pewnie martwią się o kaloryczność takiego wynalazku, ale na całe szczęście nie ma powodu do obaw! Wszystkie te kolory są uzyskiwane z naturalnych barwników występujących w przyrodzie i nie mają dużego wpływu na kaloryczność. Do barwienia ciasta wykorzystuje się szpinak, kurkumę, paprykę, atrament z kałamarnicy, buraki, grzyby lub inne warzywa. W trakcie przygotowywania posiłków większość z nas nie wylicza kaloryczności każdej użytej przyprawy, więc i w tym przypadku możemy pominąć dodawanie kilku kalorii do całodniowego bilansu.

A jeśli nie makaron, to co do obiadu? Poznaj właściwości kaszy bulgur, które sprawią, że włączysz ją do swojej diety – „Kasza bulgur – jak włączyć ją do codziennej diety?„.
Podsumowanie
Jak widzicie, makarony mogą znaleźć się w diecie każdej osoby, niezależnie od tego, czy chce zrzucić kilogramy, nabrać masy mięśniowej, czy może całkowicie zmienić swoją dietę i zaprzestać spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy wybrać odpowiedni rodzaj makaronu, a każdy będzie zadowolony. Aby było nam łatwiej zdecydować możemy wymienić pięć czynności, które podsumowują proces kupowania odpowiedniego makaronu.
- Sprawdzenie kaloryczności makaronu na opakowaniu producenta.
- Pamiętanie o tym, że makaron to nie tylko kalorie, a różne składniki odżywcze.
- Wybieranie makaronu pasującego do diety – wegański, o dużej zawartości błonnika, razowy, ryżowy itp.
- Pamiętanie o zwiększającej się wadze produktu po ugotowaniu.
- Skupienie się na sosie, którego kaloryczność jest często większa niż makaronu.
Podążając tym tokiem myślenia, powinniśmy nauczyć się, że dobra dieta to zbilansowana dieta. Ma ona przede wszystkim pasować do naszych indywidualnych potrzeb, dlatego słuchajmy swojego organizmu i dbajmy o siebie!
Lubisz makarony, chcesz się zdrowo odżywiać, zadbać o zdrowie i sylwetkę? Każdego miłośnika włoskich past w wersji fit (i nie tylko) może zainteresować kuchnia śródziemnomorska. Dowiedz się o niej więcej w z innego artykułu: http://www.e-figura.pl/2021/07/23/dieta-srodziemnomorska-na-czym-polega-i-jakie-wloskie-produkty-w-niej-znajdziemy/.
Autor:
Katarzyna
Studentka wydziału zarządzania interesująca się aktualnymi trendami w modzie, ekologii i aranżacji wnętrz. Jej zainteresowania łączą się bezpośrednio ze światem mediów społecznościowych, które są głównym wyznacznikiem mody i formą przekazu opinii.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress